Tudi Bruselj napoveduje nove sankcije proti Iranu zaradi dobav raket Rusiji

Svet 13. Sep 202413:39 0 komentarjev
Josep Borell
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je obsodila domnevno dobavo iranskih raket Rusiji, v Bruslju so napovedali dodatne sankcije proti Teheranu.

EU je danes obsodila dobavo iranskih balističnih raket Rusiji in napovedala dodatne sankcije proti Teheranu.

Pošiljanje raket namreč predstavlja neposredno grožnjo evropski varnosti in bistveno stopnjevanja glede na predhodno iransko dobavo dronov ter streliva, je v izjavi v imenu EU zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

Tako ZDA kot EU in več drugih držav je ta teden Iran obtožilo pošiljanja balističnih raket Rusiji in že sprejelo tudi nove sankcije proti Teheranu. Ta sicer navedbe zanika, podobno kot je v preteklosti zanikal, da bi Rusiji dobavljal drone, ki jih ta uporablja v agresiji nad Ukrajino.

Danes je dodatne sankcije napovedala tudi EU, ki se bo po besedah Borrella odzvala hitro in v sodelovanju z mednarodnimi partnerji. Tarča novih ukrepov bodo posamezniki in podjetje, povezana z iranskim programom razvoja raket in brezpilotnikov, razmišlja pa unija tudi o sankcijah proti iranskem letalskem sektorju, je zapisal v izjavi.

“Stališče Evropske unije glede vpletenosti Irana v vojno Rusije je bilo vedno jasno. Evropska unija je večkrat ostro posvarila Iran pred pošiljanjem balističnih raket Rusiji,” še piše v izjavi, ki opozarja, da bi iranske balistične rakete lahko Ukrajini prizadejale nadaljnje trpljenje in uničenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!