Tudi Italija za evropskega komisarja predlagala le enega kandidata

Svet 30. Avg 202416:26 0 komentarjev
Raffaele Fitto
Raffaele Fitto (Foto: PROFIMEDIA)

Italija za svojega kandidata za komisarja predlaga sedanjega ministra za evropske zadeve Raffaeleja Fitta, je danes odločila vlada v Rimu. Danes se sicer izteče rok, do katerega naj bi članice EU predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslale imena komisarskih kandidatov. To so sedaj storile vse države članice z izjemo Belgije.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na današnji seji vlade dejala, da za kandidata za evropskega komisarja predlaga ministra za evropske zadeve Raffaeleja Fitta, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Kot je dejala Meloni, ima Fitto pred seboj “izjemno težko in hkrati vznemirljivo nalogo”. Fitta je označila za osebo, ki “ima veliko izkušenj in ki je bila sposobna z odličnimi rezultati opraviti zaupane mu naloge v vladi”.

Rok za predložitev imen komisarskih kandidatov Bruslju se izteče danes. Z izjemo Belgije so imena kandidatov posredovale vse države članice.

Ob Italiji je sicer med zadnjimi svoj izbor danes sporočila tudi Bolgarija, ki se je odločila v Bruselj poslati imeni dveh kandidatov, in sicer nekdanje zunanje ministrice Ekaterine Zaharieve in nekdanjega ministra za okolje Juliana Popova. S tem je kot edina članica upoštevala prošnjo Ursule von der Leyen, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke. Večina držav, tudi Slovenija, je sicer predlagala moške.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predvidoma predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!