Tudi Madžarska bo cepila s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19

Koronavirus 13. Jan 202219:12
Delite:
Cepljenje
Foto: PROFIMEDIA

Madžarska se pridružuje državam, ki bodo državljanom ponudile četrti odmerek cepiva proti covidu-19. Ta ne bo obvezen, ponudili pa ga bodo vsem, je danes pojasnil vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana.

Madžarska je danes sporočila, da bo državljanom ponudila četrti odmerek cepiva proti covidu-19, in sicer zaradi hitro naraščajočega števila okužb v državi. Kot prva država v EU je sicer to storila Danska.

“Na podlagi posvetovanja z zdravnikom lahko vsakdo prejme četrti odmerek cepiva,” je dejal Gergely Gulyas, vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana.

Na novinarski konferenci v Budimpešti je dodal, da bo odlok vlade o tem objavljen še ta teden.

Gulyas opozarja na hitro širjenje različice omikron v državi, število okužb v petem valu pandemije pa naj bi se v prihodnjih tednih še povečalo. Kljub rasti števila okužb vlada ne pričakuje hitrega povečanja števila hospitalizacij in smrtnih primerov.

Na Madžarskem je za covidom umrlo več kot 40.000 ljudi, zaradi česar je ta 9,8-milijonska država glede na število prebivalcev ena od najbolj prizadetih držav članic EU. Danes je Madžarska poročala o več kot 9200 novih primerih, dan prej pa o približno 7900. Trenutno je v bolnišnici več kot 2600 bolnikov s covidom, od tega 249 na ventilatorjih.

Četrti odmerek ne bo obvezen

Budimpešta je julija lani odredila obvezno cepljenje za vse zdravstvene delavce, a tega za četrti odmerek ne namerava storiti.

Orban, ki je deležen kritik, ker ni uvedel strožjih omejitev, da bi preprečil zadnji val pandemije, je prejšnji mesec izrazil upanje, da bodo trije odmerki zadostovali.

Na Madžarskem sicer na javnih prevoznih sredstvih in v zaprtih prostorih ostaja obvezno nošenje zaščitne maske, vendar je preverjanje ukrepov omejeno.

Komentari

Vaš komentar