Tudi na drugi mirovni konferenci o Ukrajini ne bo Rusije

Svet 11. Jul 202411:29 0 komentarjev
Mirovni vrh za Ukrajino
Mirovna konferenca (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija se po navedbah zunanjega ministrstva ne namerava udeležiti morebitnega drugega mirovnega vrha o Ukrajini. Kritični so namreč do tega, da bi se tudi na drugem vrhu predvidoma razpravljalo le o načrtih za mir ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ne pa tudi o drugih pobudah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Za nas takšni ultimati niso sprejemljivi in ne bomo sodelovali na takih vrhovih,” je povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Galuzin.

Galuzin se je s tem odzval na poročanje ameriške tiskovne agencije Bloomberg, da naj bi Ukrajina aktivno delala na drugi mirovni konferenci, na kateri pa bi tokrat sodelovala tudi Rusija. Predvidoma bi jo organizirali še pred predsedniškimi volitvami v ZDA novembra, saj bi bila podpora Kijevu ob morebitni zmagi republikanca Donalda Trumpa negotova.

Prvi mirovni vrh je junija letos organizirala Švica na prošnjo Kijeva. Na srečanju niso razpravljali o konkretnih mirovnih pogajanjih, Ukrajina pa je želela predvsem mobilizirati mednarodno podporo.

Mirovna konferenca za Ukrajino
Foto: PROFIMEDIA

Okoli 80 držav, vključno s Slovenijo, se je v sklepni izjavi konference zavezalo k spoštovanju načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav v okvirih mednarodno priznanih meja, vključno z Ukrajino. Med podpisnicami izjave ni bilo več vplivnih držav, kot so Indija, Indonezija, Savdska Arabija ali Južna Afrika.

Kitajska, ki je v preteklosti predstavila lastno pobudo za mir v Ukrajini, se vrha sploh ni udeležila, saj je ocenila, da je tovrstno srečanje brez sodelovanja Moskve nesmiselno.

Madžarski premier Viktor Orban se je medtem znašel pod plazom kritik in očitkov, da je s svojim obiskom v Moskvi po prevzemu predsedovanja Madžarske Svetu EU v začetku meseca kršil pogodbo EU. Tako voditelji kot veleposlaniki članic unije Orbanu očitajo nepooblaščeno delovanje, medtem ko Budimpešta trdi, da ni šlo za obisk v imenu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!