Tudi na Hrvaškem bodo zaostrili tobačno zakonodajo

Svet 16. Sep 202422:06 0 komentarjev
kajenje e cigarete
Foto: Profimedia

Tudi na Hrvaškem se obeta zaostritev zakonodaje o tobačnih izdelkih.

Hrvaško ministrstvo za zdravje je v javno obravnavo poslalo novo različico predloga zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Z njim bodo v hrvaško zakonodajo prenesli določbe evropske direktive, poročajo hrvaški mediji.

Zakonski predlog uvaja nov pojem – ogrevani tobačni izdelki. Ti so se pojavili na trgu kot domnevno manj škodljiva alternativa obstoječim tobačnim izdelkom in jih uporablja vse več kadilcev. Tobačne palčke se segrevajo s posebno napravo in tako ustvarijo inhalacijski aerosol, ki vsebuje nikotin. Nova zakonodaja bo ogrevane tobačne izdelke praktično izenačila s klasičnimi cigaretami. Predlog zakona prepoveduje uporabo arom tudi v teh izdelkih. Prav tako bodo morali biti ti izdelki ustrezno označeni. Zakonske spremembe se ne nanašajo na elektronske cigarete oziroma vape.

Zakon uvaja prepoved prodaje nikotinskih izdelkov mladoletnikom.

Industrija proti prepovedim

Proizvajalci nasprotujejo predlogu zakona, ki po njihovih besedah ne ločuje med klasičnimi in novejšimi različicami tobačnih izdelkov. “Trenutni hrvaški zakonodajni okvir je bil sprejet leta 2017 in trg se je od takrat močno spremenil. Pojavile so se nove kategorije izdelkov, ki, čeprav ne brez tveganja, predstavljajo potencialno manj škodljivo alternativo cigaretam, zato je pomembno, da se trg ustrezno uredi,” so se na predlog spremembe zakonodaje odzvali v koordinaciji za tobačne izdelke Hrvaškega združenja delodajalcev (HUP).

“Pri novih tobačnih in nikotinskih izdelkih, kot so e-cigarete, ogrevan tobak in nikotinske vrečke, ni katrana in ni dima, zato vsebujejo bistveno manj škodljivih sestavin in ni pojava pasivnega kajenja,” so povedali predstavniki industrije, ki si želijo drugačne obravnave za domnevno manj škodljive izdelke, a jim zakonodajalec ni prisluhnil in je prepovedal vse po vrsti. “To ustvarja dodatno pravno negotovost, zavira inovativnost in podjetniško aktivnost ter ustvarja neugodno poslovno okolje,” so še sporočili v gospodarskem združenju.

Hrvaški zdravniki pa poudarjajo, da država nima ustreznih preventivnih programov za preprečevanje kajenja, niti nobenih podatkov o številu in profilu kadilcev, niti programov za zgodnje odkrivanje bolezni, povezanih s kajenjem.

“Res je, da še ne vemo, kaj bo s tistimi, ki bodo nove tobačne izdelke, kot so e-cigarete, kadili 20 ali 30 let,” je za Jutarnji list povedala družinska zdravnica in članica Koordinacije hrvaške družinske medicine Ljiljana Ćenan. Po njenih besedah na Hrvaškem tega tudi “ne bomo nikoli vedeli, ker tega ne beležimo”. Poudarila je, da v e-kartone še vedno ne morejo zabeležiti, ali pacient kadi elektronske cigarete. “Izberem lahko le možnost cigaret, cigar ali pipe. Kdo danes še kadi cigare in pipe?” se sprašuje zdravnica in poudarja, da zdravniki že leta opozarjajo ministrstvo in nacionalni inštitut za zdravje, naj uvedeta spremembe, a pristojni ostajajo gluhi za zdravniške pobude.

Na Hrvaškem je kadilcev razmeroma veliko. Po podatkih Eurostata na Hrvaškem vsak dan kadi okrog 22 odstotkov oseb, starih 15 let in več. Največ kadilcev v EU je v Bolgariji, 28,7 odstotka, najmanj pa na Švedskem, kjer po podatkih evropskega statističnega urada kadi le 6,4 odstotka prebivalcev, starejših od 15 let. V Sloveniji je kadilcev dobrih 16 odstotkov.

V Sloveniji je od letošnjega maja prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z aromo, od 24. aprila 2025 pa bo prepovedana tudi prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Konec leta 2025 bodo ukinjene kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Hrvaški zakon ukinitve kadilnic ne predvideva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!