Turčija je vložila prošnjo za pridružitev Bricsu

Svet 03. Sep 202417:16 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Foto: PROFIMEDIA

Turčija bi ob morebitni pridružitvi Bricsu postala prva članica te skupine, ki je hkrati članica zveze Nato.

Turčija je vložila prošnjo za članstvo v skupini največjih gospodarstev v vzponu (Brics), so danes sporočili iz Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Naš predsednik je večkrat dejal, da želimo postati članica Bricsa … postopek je zdaj v teku,” je povedal tiskovni predstavnik AKP.

Ob morebitnem sprejetju v Brics, bi se Turčija v skupini pridružila Braziliji, Rusiji, Indiji, Kitajski in Južni Afriki ter letos sprejetim članicam, Egiptu, Etiopiji, Iranu in Združenim arabskim emiratom. Obenem bi bila Turčija prva članica Brics, ki je tudi članica severnoatlantskega vojaškega zavezništva Nato.

Po lanskoletnih navedbah južnoafriške zunanje ministrice Naledi Pandor je ob sprejetju dogovora o širitvi zveze interes za članstvo izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23.

V skupino so jih nato povabili šest – poleg štirih, ki so se skupini pridružile 1. januarja, še Savdsko Arabijo, ki kljub aktivnem sodelovanju z Bricsom še ni formalizirala svojega članstva in Argentino, ki pa je po izvolitvi novega predsednika Javierja Mileija odstopila od postopka pridružitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!