Turista v Istri iz morja jemala školjke in prejela vrtoglavo globo

Svet 07. Avg 202418:00 4 komentarji
leščur
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Turista sta v Umagu in Rovinju iz morja potegnila primerke velikega leščurja, kar je na Hrvaškem z zakonom strogo prepovedano. Prekršek je vsakega od njiju stal skoraj tisoč evrov.

Minuli konec tedna so umaški policisti oglobili moška, ​​ki sta iz morja odnesla poginule primerke velikega leščurja, poroča index.hr.

50-letni Avstrijec je iz morja izvlekel tri školjke, ki jih je nato našla puljska pomorska policija. Isti dan je v kampu na območju Rovinja 42-letni Nizozemec izvlekel še dva takšna leščurja.

Ker gre za strogo zavarovani živalski vrsti, katere lov in posest sta prepovedana, so zoper oba uvedli postopek o prekršku na pristojnih sodiščih in jima izrekli globo v skupni višini dobrih 1.800 evrov.

Istrska policijska uprava občane in turiste opozarja, da je leščur školjka, zavarovana z zakonom o varstvu narave, ki prepoveduje njeno pridobivanje in posest.

Veliki leščur je sredozemski endemit in verjetno ena najbolj znanih školjk. Kot največja sredozemska školjka v višino lahko zraste tudi en meter, mogoče pa jo je najti tudi v plitvinah, saj raste na globini od pol metra do 30 metrov. Zato je v preteklosti predstavljala pogosto potapljaško trofejo otrok in amaterjev. Množično odnašanje leščurjev iz naravnega okolja jih je pripeljalo na rob izmrtja, zaradi česar so bili zaščiteni z zakonom. Nato so se okoli leta 2008 populacije leščurjev začele vidno krepiti; tako je bilo vse do leta 2016, ko se je pojavil parazit. Svetovna zveza za varstvo narave je zatem vrsto uvrstila med “kritično ogroženo”. O tem, kaj se je zgodilo in ali bi si vrsta lahko še opomogla, smo podrobno pisali v prispevku Školjka, ki je nenadoma začela izginjati iz našega morja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje