Turisti, tudi iz Slovenije, bodo morali plačati za vstop v Združeno kraljestvo

Potovanja 11. Sep 202411:50 0 komentarjev
jesen v londonu
Foto: PROFIMEDIA

Evropejci, ki bodo v Združeno kraljestvo potovali brez katerega od britanskih vizumov ali dovoljenj, bodo morali od pomladi leta 2025 za vstop plačati posebno pristojbino.

Evropski turisti brez vizuma bodo morali od pomladi leta 2025 za vstop v Združeno kraljestvo plačati 10 britanskih funtov (okoli 12 evrov), poroča CNN.

Z letom 2025 bodo tako britanski sistem elektronskih potovalnih dovoljenj (ETA), ki so ga prvič uvedli za potnike iz Katarja, razširili na vse ostale potnike, vključno tiste iz Evropske unije. Potovalno dovoljenje si morajo trenutno, poleg Katarja, pred vstopom urediti še državljani Bahrajna, Kuvajta, Omana, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Dovoljenje je veljavno dve leti in omogoča večkratni vstop.

Nova pristojbina bo veljala za vse obiskovalce, tudi dojenčke in otroke, ki bodo v Združeno kraljestvo vstopali brez katerega od britanskih vizumov oziroma dovoljenj za prebivanje, delo ali študij.

LONDON
London (Foto: PROFIMEDIA)

Za ZDA že novembra, za potnike iz EU pa v prvi polovici 2025

Že novembra bo nova pristojbina razširjena na potnike iz ZDA, spomladi leta 2025 pa jo bodo po napovedih britanske vlade uvedli tudi za državljane Evropske unije, še piše CNN.

“Ko bo sistem ETA v celoti uveden, bo odpravil sedanjo vrzel pri predhodnih dovoljenjih. Prvič bomo tako imeli celovit pregled nad osebami, ki potujejo v Združeno kraljestvo,” je dejala britanska notranja ministrica Yvette Cooper. Iz britanskega sistema ETA so trenutno izvzeti le državljani Jordanije, ki si morajo za vstop priskrbeti vizum.

Tovrstne sheme za odpravo vizumov niso novost. Že leta 2009 so potovalno dovoljenje ESTA uvedle ZDA. Cena dvoletnega dovoljenja ESTA za vstop v ZDA je 21 dolarjev (okoli 19 evrov).

Podobna dovoljenja je za leto 2025 napovedala tudi Evropska unija. Potovalno dovoljenje ETIAS za vstop v EU naj bi po napovedih stalo 7 evrov, veljavnost tega pa naj bi bila tri leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!