Turško ustavno sodišče obnovilo financiranje prokurdske stranke

Svet 09. Mar 202320:50 0 komentarjev
Turčija
Murad Sezer/REUTERS

Turško ustavno sodišče je danes obnovilo financiranje prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP), ki ji je pred tem januarja zaradi domnevnih povezav s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) blokiralo račune. Zaradi tega je tretja največja stranka v turškem parlamentu skoraj ostala brez slabih 28 milijonov evrov državnih sredstev.

Ustavno sodišče je odločitve o blokadi računov in s tem državnih sredstev sprejelo kot vmesno odločitev med sodnim postopkom, s katerim želi tožilstvo doseči prepoved delovanja HDP. Odvetniki stranke bodo sicer predvidoma aprila ustavnemu sodišču predložili njen zagovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje HDP, da je politično krilo PKK oziroma kurdskih borcev, ki se od leta 1984 borijo proti vladnim silam. Stranka obtožbe zanika in trdi, da jo skuša vlada utišati zaradi kritičnosti do njene socialne in gospodarske politike. Vrh turške politike zadnjih 20 let obvladuje Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) z Erdoganom na čelu.

Opozicija se je povezala

Erdoganovi razdrobljeni politični nasprotniki so medtem ta teden po več kot enem letu končali pogovore in se dogovorili, da bodo na prihajajočih majskih predsedniških in parlamentarnih volitvah podprli kandidaturo Kemala Kilicdarogluja iz Republikanske ljudske stranke (CHP). HDP se je od opozicijskega zavezništva oddaljila zaradi nacionalističnih stališč nekaterih njegovih voditeljev.

Na rezultat prihajajočih volitev bo sicer nedvomno vplivalo tudi dogajanje po uničujočem potresu, ki je v začetku februarja opustošil jugovzhod Turčije in severozahod Sirije ter skupno terjal okoli 50.000 smrtnih žrtev. Številni Turki naj bi bili namreč nezadovoljni z odzivom Erdoganove vlade, novice tujih medijev povzema AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!