Udarec za Scholza: zgodovinski uspeh skrajne desnice na deželnih volitvah

Svet 02. Sep 202407:23 > 10:06 16 komentarjev
NEMČIJA, AFD, volitve
Kandidat nemške AfD Bjorn Hocke (Foto: Wolfgang Rattay/ REUTERS)

Prvič po drugi svetovni vojni je na deželnih volitvah v Turingiji slavila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD). Na Saškem se je uvrstila tik za krščanske demokrate (CDU). V obeh deželah je dosegla zgodovinski uspeh, stranka nemškega kanclerja Olafa Scholza se je komaj prebila v parlament.

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je na nedeljskih deželnih volitvah v Turingiji zbrala skoraj tretjino glasov, kar je prva zmaga skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni, kažejo izidi po preštetju vseh glasovnic.

Glede na izide po preštetju vseh glasovnic v Turingiji je AfD prejela 32,8 odstotka glasov. Drugo mesto je zasedla CDU s 23,6 odstotka glasov. Levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je bilo tretje s 15,8 odstotka glasov, poroča nemški Deutsche Welle.

Stranke nemške vladajoče koalicije – socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza, Zeleni in liberalci (FDP), so utrpele hud poraz. SPD se je uspelo prebiti v deželni parlament z le 6,1 odstotka glasov, Zeleni in FDP pa niso dosegli petodstotnega praga.

Na Saškem AfD druga

Na Saškem je zmagala CDU z 31,9 odstotka glasov, medtem ko je AfD s 30,6 odstotka glasov na drugem mestu, na tretjem pa BSW z 11,8 odstotka glasov. Tudi v tej zvezni deželi so SPD in Zeleni utrpeli poraz – prvi so glede na začasne izide po preštetju vseh glasovnic dobili 7,3 odstotka, drugi pa 5,1 odstotka glasov.

NEMČIJA, AFD, volitve
Deželni premier Bodo Ramelow, kandidat CDU Mario Voigt in kandidat AfD Bjorn Hocke (Foto: Thilo Schmuelgen/ REUTERS)

“Voja volilcev pokazala, da je treba spremeniti politiko”

Sopredsedujoči AfD Tino Chrupalla je po objavi izidov dejal, da je volja volilcev pokazala, da je treba spremeniti politiko. “Imamo jasen mandat za vladanje v Turingiji,” je povedal za javno radiotelevizijo ZDF.

“V Turingiji smo stranka številka ena,” pa je za javno radiotelevizijo ARD povedal vodja AfD v tej zvezni deželi Björn Höcke. Dejal je, da bo njegova stranka analizirala rezultate in se nato obrnila na morebitne koalicijske partnerje.

Izidi po poročanju Deutsche Welleja pomenijo, da bodo pogovori o oblikovanju vlade v obeh deželah težki in dolgotrajni. Druge stranke sicer izključujejo možnost sodelovanja z AfD v vladajoči koaliciji.

Rezultati za Scholza skrb vzbujajoči

Kancler Scholz je v prvem odzivu dejal, da je njegova koalicija doživela grenak poraz ter ostale stranke pozval, naj oblikujejo deželni vladi brez desnih skrajnežev.

“Rezultati AfD na Saškem in v Turingiji so zaskrbljujoči,” je dejal Scholz za tiskovno agencijo Reuters. Pojasnil je, da govori v imenu svoje stranke. “Naša država se na to ne more in ne sme navaditi. AfD škoduje Nemčiji. Slabi gospodarstvo, deli družbo in uničuje ugled naše države,” je še poudaril.

Vodja letos ustanovljene BSW Sahra Wagenknecht je že izključila možnost koalicije z AfD in dejala, da njena stranka “ne more sodelovati” s Höckejem. Stranka BSW po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja za eno ključnih partneric morebitnih koalicij v obeh deželah.

Da bi CDU z BSW na Saškem lahko našla skupen jezik in sklenila zavezništvo, je danes potrdil premier Saške iz vrsti CDU Michael Kretschmer. “Ne bo lahko, potreben bo čas, vendar je to mogoče,” je dejal za radi Deutschlandfunk.

Po njegovih besedah se bo CDU v pogajanjih osredotočila na vsebino morebitnega dogovora, strankarske ideologije pa bo pustila ob strani. “Koalicije ne oblikujemo z gospo Wagenknecht, ampak z ljudmi, ki so bili izvoljeni v saški deželni parlament,” je izpostavil.

Tako v Turingiji kot na Saškem je bila volilna udeležba v nedeljo visoka. V Turingiji se je volitev udeležilo 73,6 odstotka, na Saškem pa 74,4 odstotka volilnih upravičencev, kar je bistveno več kot na zadnjih deželnih volitvah leta 2019, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje