Že četrti napad Izraela na šole v Gazi: umrlo najmanj 27 ljudi

Svet 09. Jul 202412:34 > 21:19 1 komentar
Gaza
Foto: Ayman Al Hassi/REUTERS

Izrael krepi napade na Gazo. V letalskem napadu na šolo v kraju Abasan v Gazi je bilo ubitih najmanj deset ljudi, je sporočil vir iz bolnišnice Naser v bližnjem Han Junisu, kamor so prepeljali žrtve. Njihovo število se bo najverjetneje povečalo, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira. 

Novo poročilo časnika Haaretz devet mesecev po začetku izraelske ofenzive v Gazi razkriva podrobnosti odziva vojske na nepričakovan napad iz palestinske enklave. Vdor, ki ga je vodilo islamistično gibanje Hamas, je na izraelski strani terjal 1.143 večinoma civilnih smrtnih žrtev, še 251 ljudi pa so napadalci vzeli za talce.

Glede na obsežno uničenje območij, kjer so potekali spopadi, so se kmalu začela pojavljati ugibanja o ravnanju izraelske vojske. Javnost je bila tako januarja seznanjena s primerom iz enega od kibucev, kjer je izraelski tank streljal v hišo in pri tem poleg več pripadnikov Hamasa ubil še 13 civilistov. Da je Izrael med oktobrsko operacijo verjetno ubil več civilistov, je potrdilo tudi nedavno poročilo Združenih narodov, piše britanski časnik Guardian.

Ukaz izdan na vsaj treh ločenih vojaških lokacijah

Haaretz v najnovejši reportaži sicer ni mogel neposredno potrditi, da je bil zaradi rabe spornega protokola Hanibal dejansko ubit kateri od zajetih talcev, a so s pogovori z več neimenovanimi pripadniki izraelskih sil ugotovili, da so takšno zapoved izdali na vsaj treh ločenih vojaških lokacijah.

“Niti eno vozilo se ne sme vrniti v Gazo,” je bila zapoved, ki jo je skoraj pet ur po začetku napada prejela izraelska divizija Gaza, ki je zadolžena za nadzor meje s palestinsko enklavo, nad katero Izrael izvaja blokado po vojaškem umiku leta 2005.

Brutalen odgovor Izraela na najhujši napad na ozemlju te države od njene ustanovitve leta 1948 je v Gazi doslej terjal najmanj 38.193 smrtnih žrtev. Nasilje okupacijskih sil in izraelskih naseljencev se je okrepilo tudi na Zahodnem bregu, kjer so Palestinci podvrženi rednim racijam in množičnim aretacijam.

Izrael napadel šolo v Gazi, ubitih 27 ljudi

V izraelskem letalskem napadu na šolo v kraju Abasan v Gazi je bilo danes ubitih najmanj 27 ljudi, več deset pa je ranjenih, je sporočil vir iz bolnišnice Naser v bližnjem Han Junisu, kamor so prepeljali žrtve.

Njihovo število se bo najverjetneje povečalo, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira.

Po navedbah zdravstvenih virov v Han Junisu so izraelska letala napadla šolo al Avda v Abasanu, ki leži blizu Han Junisa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je že četrti izraelski napad na šolo v Gazi v zadnjih dneh. Izraelska vojska je priznala, da je od sobote izvedla tri napade na šole, v katerih se po njenih navedbah skrivajo palestinski borci, čeprav naj bi se te uporabljale kot zatočišča za razseljene.

Tudi v drugih delih Gaze potekajo siloviti napadi. Vodja gibanja Hamas Ismail Hanija je v zvezi z okrepljenimi izraelskimi napadi stopil v stik s posredniki v pogajanjih in jih opozoril, da bi trajajoče bitke lahko “resetirale pogajalski postopek”. Hanija je prepričan, da želi izraelski premier Benjamin Netanjahu z okrepljenimi vojaškimi aktivnostmi onemogočiti možnosti za sprejetje dogovora o prekinitvi ognja.

Izraelski napad na Gazo
Izraelska vojska je v Gazi v zadnjih 24 urah ubila najmanj 50 Palestincev. (Foto: Ramadan Abed/REUTERS)

Da Netanjahu ni naklonjen resnični prekinitvi ognja, je v nedeljo praktično potrdil že sam, ko je povedal, da želi, da vsak morebiten dogovor Izraelu “omogoči nadaljevanje bojevanja, dokler ne bodo doseženi vsi cilji vojne”.

Predstavniki Hamasa so pred tem po poročanju agencije Reuters potrdili pripravljenost na pogajanja o izpustitvi izraelskih talcev tudi brez razglasitve trajne prekinitve ognja z izraelske strani, kar pomeni opazno omilitev stališč.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi se je medtem danes v Kairu srečal z vodjo ameriške obveščevalne agencije Cia Williamom Burnsom, s katerim sta razpravljala o najnovejšem razvoju prizadevanj za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi.

Po navedbah virov iz letališča v Kairu je Burns že odpotoval v katarsko Doho, kjer naj bi se v sredo sestal z šefom izraelskih obveščevalcev Davidom Barneo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je danes v Siriji z brezpilotnim letalnikom ciljala vozilo libanonskega gibanja Hezbolah in pri tem ubila dve osebi, še eno pa ranila, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice.

ZN: Izraelska kampanja stradanja proti Palestincem je oblika genocidnega nasilja

“Izjavljamo, da je izraelska namerna in usmerjena kampanja stradanja proti palestinskemu ljudstvu oblika genocidnega nasilja in je povzročila lakoto v celotni Gazi,” je v skupni izjavi zapisalo deset neodvisnih strokovnjakov, ki jih je imenoval Svet ZN za človekove pravice, a ne govorijo v imenu ZN.

Strokovnjaki, med katerimi je tudi posebni poročevalec ZN na področju pravice do hrane Michael Fakhri, kljub temu da ZN uradno niso razglasili lakote v Gazi vztrajajo, da prisotnost lakote ni mogoče zanikati. “Od 7. oktobra je zaradi podhranjenosti umrlo 34 Palestincev, večinoma otrok,” so opozorili in navedli primere treh otrok, ki so nedavno umrli zaradi podhranjenosti.

V Gazi se soočajo z lakoto
Foto: PROFIMEDIA

“Ker so ti otroci umrli zaradi lakote kljub zdravniški oskrbi v osrednji Gazi, ni dvoma, da se je lakota iz severne Gaze razširila v osrednjo in južno Gazo,” so poudarili. V luči tega so strokovnjaki obžalovali, da mednarodna skupnost ni storila več, da bi preprečila krizo v Gazi.

Izjavo strokovnjakov je medtem že obsodila izraelska misija pri ZN v Ženevi in poudarila, da je deseterica strokovnjakov navajena širiti napačne informacije in podpirati propagando Hamasa.

Vse ostrejše napade v Gazi obsoja tudi papež Frančišek. “Papež izraža svojo bližino z žrtvami in nedolžnimi, ki so bili ranjeni v napadih, ter svoje upe in molitve usmerja k prizadevanjem, da se poiščejo konkretne poti, kako končati trajajoče konflikte,” sporočilo Svetega sedeža navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. S tem je papež mislil tudi napad na otroško bolnišnico v Kijevu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje