Ukradene umetnine slovenskega slikarja se vračajo v Jajce

Kultura 29. Nov 202116:32 > 01. Dec 2021 14:15 0 komentarjev
Slike Božidarja Jakca
N1

Po približno 28 letih se bo zbirka 32 originalnih skic, grafik in risb slovenskega slikarja Božidarja Jakca vrnila v Muzej drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu (BiH), od koder je bila pred leti ukradena. Zbirko bo muzeju podaril srbski antikvar Stojan Matić, ki je dragocene slike pred desetletji od neznanega prodajalca kupil na Dunaju.

Antikvar Stojan Matić iz Novega Sada je pred več kot dvajsetimi leti na Dunaju kupil več dragocenih slik slovenskega slikarja in grafika Božidarja Jakca. Gre za slike, ki so bile med vojno ukradene iz muzeja, posvečenega drugemu zasedanju AVNOJ-a, v Jajcu v Bosni in Hercegovini (BiH).

Osemindvajset let kasneje se je Matić odločil, da bo kupljene slike podaril muzeju. To bo storil jutri, 30. novembra, ko je obletnica drugega zasedanja AVNOJ-a.

Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije (AVNOJ) je prvič zasedal 26. novembra 1942 v Bihaću, drugič pa 29. in 30. novembra 1943 v Jajcu. Kasneje je bil 29. november proglašen za državni praznik, in sicer Dan republike.

Matić je za N1 BiH opisal, kako se je po zdravstvenih težavah in dveh operacijah na Dunaju pred desetletji odločil za spremembo v življenju. Postal je zbiratelj. Najprej je zbiral odlikovanja in medalje, nato pa ja začel zbirati pisma znanih oseb. “Nekega večera pa je zazvonil telefon in zaslišal sem neznani glas,” je povedal Matić. Neznanec na drugi strani telefonske povezave mu je povedal, da je njegov kontakt dobil od skupnega prijatelja. Rekel mu je, da je zanj pripravljena pošiljka umetniških del in da jo mora le prevzeti. Matić je takoj po pogovoru poklical skupnega prijatelja, ki je posredoval njegov kontakt, ta pa mu je zagotovil, da lahko moškemu zaupa.

“Rekel mi je, naj pošiljko vzamem, nisem pa vedel, kaj točno kupujem, le da so slike prispele iz Bosne in Hercegovine,” je pojasnil.

Šlo je za zbirko originalnih skic, grafik in risb slovenskega slikarja Božidarja Jakca. Med njimi so tudi portreti Josipa Broza Tita, pa portret Edvarda Kardelja na zasedanju AVNOJ-a, zgodovinska slika hrvaškega politika Ivana Ribarja ter množica portretov nekdanjih svetnikov in generalov.

Umetnine bi lahko drago prodal

Desetletja kasneje se je Matić po pogovoru z ženo odločil, da bo umetnine vrnil državi, ki so ji bile odvzete. Kot je pojasnil za N1 BiH, v omenjeni državi ni poznal nikogar, s komer bi lahko stopil v stik. Takrat se je spomnil na igralca Emira Hadžihafizbegovića, ki je bosansko-hercegovskega rodu, Matićevi otroci pa so njegovi veliki oboževalci. Z njim je stopil v stik preko Facebooka.

“Rekel sem mu, da imam umetnine, ki so nacionalno bogastvo BiH, Hadžihafizbegović sam pa je največje bogastvo države, ki ga je treba obdržati. Vse sem mu napisal v treh stavkih, on pa mi je v roku dveh minut odgovoril, naj spakiram in pridem v Sarajevo,” je opisal antikvar Matić. Prvič sta se srečala pred dvema letoma in pol v Sarajevu, zatem pa še enkrat v Beogradu.

Hadžihafizbegović je Matića opisal kot izjemnega človeka, ki bi umetnine Božidarja Jakca lahko prodal za bajne vsote denarja. Ravno zato meni, da je njegova odločitev, da bo slike podaril, zgodovinska.

“To ni zgodba o ideologiji. To je zgodba o zgodovini, kulturi spomina, o nečem, kar je pomembno za državno kontinuiteto BiH in njeno zgodovinsko zgodbo, ki jo človek vrača v našo državo,” je opisal Hadžihafizbegović. Dodal je, da je bil nad dejanjem Matića navdušen, saj je Božidar Jakac veliki slikar, ki je umrl tik pred razpadom Jugoslavije. Ko je bila v Istro vrnjena ena izmed njegovih slik, je bila to na Hrvaškem pomembna zgodba. “Gre za sliko mesta Buje, za katero je mesto plačalo veliko denarja. Matić po drugi strani podarja 32 slik,” je ponazoril Hadžihafizbegović.

V Jajcu že danes praznično vzdušje

Zakaj se je Matić odločil, da dragocene umetnine po vsem tem času vrne v BiH? Matić je za N1 BiH odgovoril, da so ga k temu spodbudili lepi spomini, ki jih hrani na Jugoslavijo, in jih je ponovno doživel, ko se je s Hadžihafizbegovićem srečal v Sarajevu. Kot pravi, je takrat ponovno začutil okus čevapov in baklave, ki ga je spomnil na leto 1963, ko je prvič obiskal Sarajevo. “Tega ne morem pozabiti,” je dejal Matić.

Vseh 32 slik bodo v torek predali Muzeju drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu, kjer po poročanju N1 BiH zaradi izjemnega darila že danes velja praznično vzdušje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!