Ukrajina in Moldavija bosta v torek začeli pristopna pogajanja za članstvo v EU

Svet 21. Jun 202413:56 > 15:37 11 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina in Moldavija se bosta v torek lahko začeli pogajati za članstvo v Evropski uniji, so sporočili iz Sveta EU. Pogajanja bodo razdeljena na šest tematskih sklopov, ključen pa bo sklop, povezan z vladavino prava.

Države članice EU so potrdile podlago za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, tako da se bosta lahko ti državi v torek začeli pogajati o članstvu v Uniji, je sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU.

Na novico o začetku pristopnih pogajanj se je z objavo na omrežju X odzval tudi ukrajinski predsednik. “Izražam hvaležnost vsem v naši ekipi, ki so trdo delali za ta zgodovinski korak. Milijoni Ukrajincev, pravzaprav generacije naših ljudi, s tem uresničujejo svoje evropske sanje. Ukrajina se v Evropo, kamor je pripadala stoletja, vrača kot polnopravna članica evropske skupnosti,” je zapisal Volodimir Zelenski.

O pogajalskih okvirih, ki predstavljata podlago za pogajanja, so se stalni predstavniki držav članic EU načelno dogovorili pred enim tednom, zdaj pa ju je Svet EU še uradno potrdil.

Okvira opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. V vsakem od njiju je pravni red EU razdeljen na 33 poglavij, ki so v skladu z novo širitveno metodologijo razdeljena na šest tematskih sklopov.

Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

V torek popoldne bosta v Luksemburgu potekali ločeni medvladni konferenci, s čimer se bodo pogajanja s Kijevom in Kišinjevom tudi uradno začela. Običajno trajajo več let, lahko tudi več kot deset.

Pogajanja se bodo začela, tik preden bo 1. julija predsedovanje Svetu EU od Belgije prevzela Madžarska, ki velja za nasprotnico približevanja Kijeva Uniji. Pogajalski okvir za Ukrajino je podprla šele po vključitvi dodatnih navedb glede narodnih manjšin in zaščite manjšinskih jezikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje