Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj

Svet 13. Avg 202414:57 19 komentarjev
Kursk
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajine ne zanima prevzem ozemlja, ki ga je zajela od začetka vdora na rusko ozemlje. Ukrepe je sicer označila za popolnoma legitimne, napadati pa bo prenehala, ko bo Rusija privolila v vzpostavitev pravičnega miru. Ruske sile so medtem ponoči napadle ukrajinsko mesto Sumi, od koder se ukrajinske sile oskrbujejo za aktualno čezmejno ofenzivo v Kursku.

“Ukrajina ni zainteresirana za prevzem ozemlja regije Kursk. Ti ukrajinski ukrepi so popolnoma legitimni. Prej ko bo Rusija privolila v vzpostavitev pravičnega miru, prej se bodo prenehali napadi ukrajinskih oboroženih sil na Rusijo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Georgij Tihi.

Ukrajina je pred enim tednom nepričakovano začela vdor na rusko ozemlje, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve in v treh obmejnih regijah Kursk, Belgorod in Brjansk uvesti protiteroristične ukrepe.

Od začetka ukrajinskega vdora v regijo Kursk je bilo ubitih 12 civilistov, 121 je bilo ranjenih, med njimi deset otrok, je v ponedeljek dejal vršilec dolžnosti guvernerja Kurska Aleksej Smirnov in poudaril, da ukrajinske sile trenutno zasedajo 28 vasi s približno 2.000 prebivalci.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v ponedeljek ocenil, da si Ukrajina z vdorom na rusko ozemlje želi izboljšati svoj pogajalski položaj in sejati razdor v ruski družbi.

V ruskih napadih ranjena ena oseba, v delu mesta Sumi brez elektrike in plina

Ruske sile so ponoči napadle ukrajinsko mesto Sumi, od koder se ukrajinske sile oskrbujejo za aktualno čezmejno ofenzivo v Kursku. Raketni napadi so ranili eno osebo in v delu mesta prekinili dobavo elektrike in plina. Po napadih ruskih dronov je bila dobava elektrike prekinjena tudi v regiji Černigov.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da sta bili v ruskem napadu v regiji Sumi uporabljeni balistični raketi iskander in 38 brezpilotnih letalnikov, pri čemer so jih 30 prestregli.

Zračni napad je sprožil alarm v velikem delu Ukrajine. O napadih na vojaške cilje Kijev ni poročal.

O ruskih zračnih napadih poročajo tudi v regiji Černigov, kjer so povzročili izpad električne energije. Po navedbah Kijeva je več deset brezpilotnikov davi povzročilo prekinitve dobave električne energije industrijskih in gospodinjskih odjemalcev v regiji na severu Ukrajine.

Nadaljujejo se tudi ukrajinski čezmejni napadi. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so večinoma nad regijo Kursk prestregli 14 ukrajinskih brezpilotnikov. Iz Kijeva niso posredovali dodatnih informacij o razmerah v Kursku, kjer so njihove enote v preteklem tednu po lastnih navedbah zasedle okoli tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja znotraj Rusije. Ruske sile trdijo, da je zasedeno ozemlje pol manjše.

Poročilo generalštaba ukrajinske vojske navaja sicer 134 ločenih spopadov na celotni fronti, pri čemer regije Kursk ne omenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje