Ukrajina uničila strateško pomemben most v regiji Kursk (VIDEO)

Svet 17. Avg 202411:01 0 komentarjev

Ukrajina je uničila most čez reko Sejm, prek katerega naj bi Kremelj oskrboval svojo vojsko v Ukrajini, in nadaljuje z vdorom v rusko regijo Kursk. Rusi naj bi z ogroženih območij premestili že okoli 200 tisoč ljudi.

Posnetek napada (spodaj) je objavil poveljnik ukrajinskih letalskih sil Mikola Oleščuk, ob tem pa zapisal, da njihovi piloti ciljajo tudi druge tarče znotraj Rusije.

Most nad reko Sejm v bližini kraja Gluškovo so številni ruski vojaški blogerji na omrežju Telegram označili kot ključnega za oskrbo ruskih sil v času, ko te poskušajo ustaviti napredovanje ukrajinske vojske.

Prva poročila o napadu so predvidevala, da so Ukrajinci most uničili z ameriškim raketometom himars, kar je z objavo na Telegramu zavrnil Oleščuk. O napadu na most je poročala tudi ruska tiskovna agencija Tass, ki je pri tem izpostavila težave pri evakuaciji civilistov z območij spopadov.

Poveljnik ukrajinskega letalstva je zapisal, da so njihovi piloti znotraj Rusije zadeli še “sovražnikova oporišča”, opremo in logistične centre, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Rusi naj bi premestili 200 tisoč ljudi

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle minuli teden, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve v tri obmejne regije Kursk, Belgorod in Brjansk. Uvedla je tudi protiteroristične ukrepe in odredila več evakuacij iz omenjenih regij. Skupno naj bi z ogroženih območij premestili že okoli 200.000 ljudi.

Ukrajina sicer v regiji Kursk po lastnih navedbah trenutno nadzoruje 82 naselij in 1150 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Italijanska veleposlanica na pogovor

Rusija je danes na pogovor poklicala italijansko veleposlanico v Moskvi Cecilio Piccioni, potem ko naj bi novinarska ekipa italijanske javne televizije RAI “nezakonito vstopila v Rusijo in poročala o ukrajinskem terorističnem napadu na Kursk”. Novinarji italijanske televizije RAI so v sredo pripravili poseben prispevek iz regije Kursk, ki prikazuje, kako novinarska ekipa v oklepniku prečka mejo z Rusijo v spremstvu ukrajinskih vojakov. Televizijski posnetki prikazujejo tudi prizore iz mesta Sudža, ki ga trenutno nadzoruje Ukrajina.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so “pristojni organi sprožili vse potrebne postopke zaradi prekrškov zaposlenih na italijanski televiziji” in da bo Rusija proti novinarjem ukrepala v skladu z ruskim kazenskim zakonikom. Italijanska veleposlanica Piccioni je stopila v bran novinarski ekipi ter se zavzela za “medijsko neodvisnost”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!