Rusija ponovno osvojila vas Levadne na južni fronti

Svet 14. Okt 202414:26 > 16:31 0 komentarjev
Ukrajinski vojak
Foto: Nina Liashonok/REUTERS

V ruskem raketiranju in obstreljevanju z brezpilotniki v regijah Herson in Odesa so umrli trije ljudje, osem je bilo ranjenih. Ruske sile so na jugu Ukrajine znova zavzele vas Levadne, potem ko je Kijevu v lanski poletni protiofenzivi uspelo prevzeti nadzor nad njo. Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah konec minulega tedna uničila rusko vojaško transportno letalo.

V regiji Herson sta med napadom z brezpilotnikom umrli ženski v avtomobilu, medtem ko je rusko obstreljevanje pristaniškega mesta Odesa terjalo eno smrtno žrtev in osem ranjenih ljudi, so sporočile lokalne oblasti.

V napadu v Odesi sta bili ob tem poškodovani civilni ladji, vključno s tovorno ladjo, ki je plula pod zastavo Palauja in je bila napadena že drugič v dveh tednih, je na omrežju Telegram sporočil namestnik vodje predsedniškega urada Oleksij Kuleba. Dodal je, da je napad poškodoval pristaniško infrastrukturo, tudi skladišče žita.

“Rusi zlasti pred zimo poskušajo oslabiti ukrajinsko gospodarstvo in hkrati ogroziti svetovno prehransko varnost,” je danes na spletnem srečanju z evropskimi kolegi povedal ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiga.

Rusija napreduje na jugu in vzhodu Ukrajine

Ruske sile so danes po lastnih navedbah znova osvojile vas Levadne na južni fronti, eno od od sedmih vasi, ki jih je ukrajinska vojska junija lani med večinoma neuspešno protiofenzivo na tem območju uspela pridobiti nazaj.

Ruske sile že več mesecev zlagoma napredujejo tudi na vzhodu Ukrajine in uveljavljajo premoč nad manj oboroženo in manj številno ukrajinsko vojsko. Na tisoče ukrajinskih civilistov je v zadnjih mesecih zato prebegnilo z območij ob frontni črti.

Tako je tudi v regiji Doneck, potem ko so lokalne oblasti iz ukrajinskega logističnega vozlišča Pokrovsk ob približevanju ruskih sil pospešile evakuacijo prebivalcev.

Ukrajinska vojska blizu kraja Pokrovsk
Ukrajinska vojska blizu kraja Pokrovsk (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinska vojska uničila rusko vojaško transportno letalo

Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah konec minulega tedna uničila rusko vojaško transportno letalo, ki je bilo v oporišču na južnem Uralu približno 1.000 kilometrov od ukrajinske meje. Kako so ukrajinski vojaki izvedli napad, ki ga ruska stran še ni potrdila, Kijev ne navaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR) so v noči s sobote na nedeljo na vojaškem letališču v Orenburški regiji uničili rusko transportno letalo Tupoljev Tu-134.

“Tovrstna v Sovjetski zvezi zgrajena letala večinoma uporabljajo za prevoz vodstva ruskega obrambnega ministrstva,” je zapisala GUR na omrežju X, kjer so objavili tudi posnetek, na katerem je razviden požar na letališki stezi in letalu.

Ali so ukrajinske sile izvedle raketni napad ali požig, niso pojasnili, poroča AFP.

Ukrajinska vojska je v zadnjih mesecih okrepila napade na rusko ozemlje, predvsem na rusko vojaško in energetsko infrastrukturo. Od začetka vojne v Ukrajini so ruske oblasti pridržale več sto ljudi na podlagi obtožb o domnevnih sabotažah in požigih na ruskih prometnih, vojaških in drugih infrastrukturnih ciljih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!