Ukrajina: Ustavili smo rusko protiofenzivo v Kursku

Svet 18. Sep 202416:43 0 komentarjev
Kursk
Foto: PROFIMEDIA

Ruska protiofenziva s ciljem ponovnega zavzetja ozemlja, ki so ga pred tem zasedle ukrajinske sile v ruski obmejni regiji Kursk, je bila zaustavljena, je danes dejal tiskovni predstavnik ukrajinske regionalne vojaške uprave. Kot je pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP, je na omenjenem območju več tisoč ruskih civilistov.

“Ruske sile so poskušale napasti z bokov, a so bile zaustavljene,” je povedal predstavnik ukrajinske vojaške uprave na zasedenem ozemlju Oleksij Dmitraškivski. Razmere so se po njegovih besedah stabilizirale, danes pa je “vse pod nadzorom”. Rusija je v začetku meseca sporočila, da je v okviru protiofenzive zavzela več vasi v regiji Kursk, ki so jih ukrajinske sile pred tem zasedle med nepričakovanim čezmejnim vdorom v začetku avgusta.

Dmitraškivski je še dejal, da na območjih, ki jih zasedajo ukrajinske enote, ostaja več tisoč ruskih civilistov. “V nekaterih naseljih je več kot sto ljudi, več kot 200, več kot 500,” je dejal na vprašanje o številu ljudi, ki ostajajo v Kursku. Moskva doslej ni sporočila, koliko ruskih civilistov je ostalo na območjih pod nadzorom ukrajinskih sil, navedla je le, da jih je okoli 130.000 zbežalo.

Dmitraškivski je ob tem priznal, da so ruske sile v regiji Kursk dosegle “nekaj manjših uspehov”, pri čemer naj bi zavzele eno od naselij in se začele boriti za drugo, poroča AFP, ki dodaja, da teh trditev ni bilo mogoče preveriti. Dejal je še, da je bilo v ruskih zračnih napadih na območje pod ukrajinskim nadzorom od konca avgusta ubitih najmanj 23 civilistov.

Tiskovni predstavnik je pri tem zanikal kakršno koli slabo ravnanje ukrajinskih vojakov s civilisti. Kot je pojasnil, ruskim civilistom ni dovoljeno oditi, lahko pa se gibljejo po območju. Edini način, da bi jim dovolili oditi na ozemlje pod ruskim nadzorom, bi bil, če bi se Ukrajina in Rusija preko mednarodnih organizacij dogovorili za odprtje “zelenega koridorja” pod nadzorom opazovalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!