Ukrajinci ne želijo več na fronto: “Preprosto me je preveč strah”

Svet 11. Avg 202418:28 20 komentarjev
Ukrajinski vojak. Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Če so morale ukrajinske sile v prvih tednih vojne zaradi velikega navala nekatere celo odvrniti od mobilizacije, se danes borijo za vsak par rok. V Ukrajini je vse manj moških, ki bi si želeli na fronto, vse manj pa je tudi možnosti, da bi se lahko vojni izognili. Vpisujejo se na podiplomske študije, dajejo odpovedi, in se po cele dneve skrivajo v stanovanjih.

Na frontni črti med Ukrajino in Rusijo že več mesecev potekajo naporni boji – pritisk na vzhodni del ne popušča, v torek so ukrajinski vojaki rusko pozornost poskušali preusmeriti z vdorom v obmejno rusko regijo Kursk. Ukrajina potrebuje nove moči, zagnala je obsežno mobilizacijo. Po mestih se sprehajajo vojaki, ki iščejo primerne kandidate za boj. Za razliko od prvih dni vojne si zdaj mnogi moški na fronto ne želijo.

Ko se vojaški naborniki sprehodijo po mestu, se jim mladi moški izogibajo. “Bojijo se boja,” je za The Wall Street Journal (WSJ) povedal 36-letni vojak Fantomas, ki z ekipo išče nove nabornike. Zaradi potreb na fronti je Ukrajina nedavno znižala mejo za mobilizacijo v vojsko, in sicer s 27 na 25 let.

“Večina moških, ki se je želela pridružiti ukrajinskim oboroženim silam, je to že storila. Dlje, kot bo vojna trajala, težje bo vpoklicati nove moške,” ocenjujejo na ameriškem časniku in opisujejo, da se vse več mladih skriva pred mobilizacijo.

Rekrutiranje vojakov (Foto: PROFIMEDIA)

Moški med razlogi za izogibanje vojni navajajo pomanjkljivo usposabljanje vojakov pred odhodom na fronto. Številni govorijo o tem, da so vojaški poveljniki vojake “uporabili za topovsko hrano”. Po vpoklicu lahko moški vojaške vrste zapusti le, če umre ali če se vojna konča.

“To me zelo odvrača,” je povedal 25-letni Oleksandr iz Kijeva. “Kaj bo z mojo družino, če umrem,” se tudi sprašuje. Ker se boji vpoklica, je dal odpoved v pekarni. Zdaj se skriva v stanovanju in živi od prihrankov. Strah ga je, da ga bodo naborniki ujeli. “Sem v zelo nevarnem položaju. Na sprehode ne hodim. Hrano kupujem v najbližji trgovini,” je dodal.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva za obrambo Dmitro Lazutkin je za ameriški medij povedalm da mobilizacija po njihovih ocenah poteka dobro. Od spremmebe zakonodaje se je na služebnje v vojsko prostovoljno javilo 30.000 ljudi. O točni količini novo pridruženih vojakov ni želel govoriti. Navedbe, da vojake uporabljajo za “topovsko hrano”, zavrača.

Tihotapci bogatijo

Mladi moški so se poskušali mobilizaciji izogniti tudi s študijem. Prvi dve leti vojne je veljalo, da so podiplomski študentje upravičeni služenju na fronti, a so se stvari prav tako spremenile. Univerze so ob nedavnem znižanju starostne meje prejele rekordno število prijav na podiplomski študij, ministrstvo za izobraževanje pa je izjemo ukinilo. “Ne želimo, da se podiplomski študij spremeni v koruptivno orodje za izogibanje mobilizaciji,” so dejali. Več kot 90.000 prijav na doktorski študij so vložili za vpoklic primerni moški, poroča WSJ.

Izogibanje mobilizaciji je tako vse težje. Če se moški po prejemu poziva v nekaj dneh ne zglasijo v naborniški pisarni, vojska izda nalog za aretacijo. Tihotapci, ki omogočajo odhode iz države, bogatijo. Za nezakonito prečkanje meje zahtevajo tudi do 14.000 evrov, moški pa se ob odhodu iz države za večjo varnost naročajo ponarejene dokumente.

Ker je Kijev še do nedavnega veljal za varen kraj pred vpoklicem, saj na ulicah ni bilo veliko vojakov, je postal pribežališče za moške, ki ne želijo v boj. Zavetje je v mestu našel tudi 39-letni Nazar. Predvideva, da je vojska za njim že razpisala nalog za aretacijo. “Rad imam svojo državo. Razumem potrebo po mobilizaciji, ampak nisem pripravljen. Upam, da bo vojne kmalu konec, je povedal.

V Kijevu se skriva tudi 28-letni Jaroslav. Da ga ne bi našli, ne hodi na podzemno železnico, opustil je tek. “Oče me obsoja. Mene pa je preprosto preveč strah,” pravi.

Rekrutiranje vojakov (Foto: PROFIMEDIA)

Na drugi strani so tisti, ki v vojski služijo že več kot dve leti. Med njimi tudi vojak Fantomas, ki je delo v naborništvu začel po poškodbi na fronti. “Ne razumem ljudi, ki nočejo zaščititi svojih mater, žena, otrok,” je izpostavil.

Fantomas je dejal, da na običajen dan običajno govori s približno 100 moškimi in izda ducat pozivov. Mladih moških je vse manj. V nekaterih vaseh na vzhodu Ukrajine na ulicah skoraj ni več nobenega moškega, poroča WSJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje