Ukrajinci v protiofenzivo v Bahmutu, obema stranema primanjkuje streliva

Svet 12. Mar 202311:38
Bahmut
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Ukrajinska vojska si še naprej prizadeva za ohranitev nadzora nad mestom Bahmut na vzhodu Ukrajine, ki je pod vedno večjim pritiskom ruske najemniške skupine Wagner, in se po besedah poveljnika pripravlja na protiofenzivo. Obe strani sicer priznavata, da jima zmanjkuje streliva.

Po sobotnih podatkih britanskih obveščevalcev je vzhod Bahmuta v rokah skupine Wagner, zahod pa še vedno pod nadzorom ukrajinske vojske. Nekateri vojaški strokovnjaki dvomijo v smiselnost nadaljnjih prizadevanj za obvladovanje Bahmuta, a poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski pravi, da s tem pridobivajo čas za pripravo na protiofenzivo.

“Največji junaki zdaj so branilci, ki držijo na svojih plečih vzhodno fronto in povzročajo največje možne izgube. Ne prizanašajo ne sebi ne sovražniku,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP navedel v sobotnem sporočilu. “Treba je pridobiti čas za ustvarjanje rezerv in začetek protiofenzive, ki ni več daleč,” je dodal.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v videu, objavljenem v soboto, sporočil, da so njegovi borci blizu administrativnemu središču Bahmuta. Na posnetku stoji na strehi visoke stavbe in kaže proti poslopju v daljavi. “To je stavba mestne uprave, to je središče mesta. To je kilometer in 200 metrov stran,” je dejal, medtem ko je v ozadju slišati bobnenje.

Po besedah Prigožina je trenutno najpomembnejše, da dobijo več streliva, da se bodo lahko “premaknili naprej”. Vodja skupine Wagner je sicer zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, a se je vpletel v merjenje moči z ruskim obrambnim ministrstvom. Večkrat je razglasil zmage na bojišču pred rusko vojsko in jo obtožil, da ne želi deliti streliva z Wagnerjevimi plačanci.

Herson, Ukrajina, napad, vojna
REUTERS (Posledice zračnih napadov v Hersonu)

Streliva manjka tudi ukrajinski strani. Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa telefoniral načelniku štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Marku Milleyju, da bi ga opozoril na nujno potrebno dostavo streliva in tehnične opreme. Poleg tega je treba okrepiti zračno obrambo države, je dejal.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za nemški časnik Bild am Sonntag dejal, da je pomanjkanje streliva problem “številka ena” v boju proti ruskim okupatorjem. “Nemčija bi res lahko bolj pomagala s strelivom. S topniškim strelivom,” je dejal.

Ukrajina bo po besedah Kulebe kljub velikim izgubam še naprej odločno branila Bahmut. Dlje časa, ko se mesto brani, večja je verjetnost, “da drugih mest ne bo doletela enaka usoda”, je povedal.

Preberite še: 20 let od invazije na Irak: odprla se je Pandorina skrinjica

vojna v ukrajini
REUTERS/Marko Djurica

O streljanju poročajo tudi iz mesta Herson na jugu Ukrajine. Po ruskem umiku konec lanskega leta ruska vojska po ukrajinskih navedbah še vedno redno obstreljuje mesto. Pri tem so umrli trije ljudje, dve osebi sta bili ranjeni, so v soboto sporočili ukrajinski predstavniki.

Herson je glavno mesto ene od regij, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila, a jih še ne nadzira v celoti. Separatistični župan regije Doneck Aleksej Kulemzin je v soboto sporočil, da sta bila v ukrajinskem obstreljevanju ubita dva človeka, še poroča AFP.

Britansko poročilo: Glavno breme vojne čuti ruski vzhod in manjšine

Ruske oblasti v veliki meri ščitijo bogatejše sloje in prebivalce velikih mest pred posledicami vojne v Ukrajini, kaže najnovejše poročilo britanskega obrambnega ministrstva. Število ubitih vojakov iz vzhodnih regij Rusije je verjetno več kot 30-krat večje kot tistih iz Moskve. Posebno prizadete naj bi bile etnične manjšine.

Poročilo, ki ga je danes objavilo britansko ministrstvo in ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, kaže, da so najbogatejšima mestoma Moskvi in Sankt Peterburgu prizanesene “izjemno velike izgube”. “To še posebej velja za družine državne elite,” navaja.

“Največje posledice so za etnične manjšine. V Astrahanu je okoli 75 odstotkov ubitih vojakov iz manjšinskih skupnosti Kazakov in Tatarov,” je ena od ugotovitev iz poročila.

Zaščita premožnejših in vplivnejših delov prebivalstva bo po ocenah britanskih obveščevalnih služb verjetno ostala glavna skrb ruskega vojaškega vodstva.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske invazije v Ukrajini pred več kot letom dni dnevno objavlja najnovejše informacije o poteku vojne, pri čemer se sklicuje na obveščevalne podatke. Moskva London obtožuje ciljno usmerjene dezinformacijske kampanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.