Rusija: Talci so na varnem, štiri zapornike smo ‘nevtralizirali’

Svet 23. Avg 202414:23 > 16:58 3 komentarji
Italijanski zapor
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V ruski regiji Volgograd je skupina zapornikov v strogo varovani kazenski koloniji zajela več zaposlenih v kazenski koloniji. Skupina naj bi ubila enega člana osebja, so dodali v ruski državni zaporniški službi. Nekaj pred 17. uro je nacionalna garda sporočila, da so grožnjo "nevtralizirali".

Zaporniki v ruski regiji Volgograd so danes zajeli več zaposlenih v kazenski koloniji.

Ruska nacionalna garda je nekaj pred 17. uro po našem času sporočila, da so bili v dogodek vpleteni štirje zaporniki in da je vse štiri že “nevtralizirala”. “Posebne ostrostrelske enote nacionalne garde so s štirimi natančnimi streli nevtralizirale štiri zapornike, ki so osebje zapora vzeli za talce. Talci so bili izpuščeni,” so sporočili po poročanju DW.

Zaporniki so talce zajeli med sestankom disciplinske komisije. Po navedbah reševalnih služb je v incidentu umrla najmanj ena oseba, šlo naj bi za zaposlenega, ki je bil vzet za talca.

Po družbenih omrežjih in komunikacijskem kanalu Telegram je medtem zaokrožilo več posnetkov, ki naj bi nastali v kazenski koloniji. Prikazujejo napadalce in poškodovane talce. CNN in Guardian poročata, da naj bi napadalci na posnetkih v rokah držali zastavo ISIS, a verodostojnosti posnetkov ni mogoče preveriti. Prav tako ruski uradniki ne govorijo o morebitnih motivih in identiteti napadalcev.  

Kazenska kolonija IK-19 je v kraju Surovikino na jugozahodu Rusije. Kapaciteta ustanove je več kot 1.200 zapornikov. Podoben incident se je v Rusiji zgodil že junija, ko so zaporniki, povezani s skrajno skupino Islamska država, zajeli talca v zaporu v Rostovu. Ruske posebne enote so takrat po več urah uspele osvoboditi oba talca in pri tem ubile pet od šestih vpletenih zapornikov.

Ukrajino obiskal indijski premier: bi bil lahko posrednik med Kijevom in Moskvo?

“S premierjem Modijem sva danes v Kijevu počastila spomin na otroke, ki jim je ruska agresija vzela življenje. Otroci v vsaki državi si zaslužijo živeti varno. To jim moramo omogočiti,” je na omrežju X zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podobno je izjavil tudi Modi, ki je opozoril, da je konflikt v Ukrajini še posebej uničujoč za otroke. “Sočustvujem z družinami, katerih otroci so izgubili življenje,” je dodal.

Indijski premier Narendra Modi je sicer že pred odhodom v Ukrajino dejal, da na bojišču ni mogoče rešiti nobenega problema in da z Zelenskim namerava izmenjati poglede glede iskanja mirne rešitve konflikta. Poudaril je tudi, da Indija podpira dialog in diplomacijo za čimprejšnjo vzpostavitev miru in stabilnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Narendra Modi, Volodimir Zelenski Narendra Modi, Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Narendra Modi, Volodimir Zelenski Narendra Modi, Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Narendra Modi, Volodimir Zelenski Narendra Modi, Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Narendra Modi, Volodimir Zelenski Narendra Modi, Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Modi se predstavlja kot morebitni posrednik med Moskvo in Kijevom, medtem ko Indija ohranja dobre odnose z Rusijo, julija pa se je v ruski prestolnici sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Za zdaj sicer ni jasno, kako učinkovit bi lahko bil. Deležen je bil tudi kritik, saj je med obiskom objel Putina, le nekaj ur po ruskem napadu na otroško bolnišnico v Kijevu.

Pred obiskom v Kijevu se je Modi v Varšavi v četrtek sestal s poljskim kolegom Donaldom Tuskom, s katerim sta se med drugim dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na področju gospodarstva, obrambe, digitalizacije in kibernetske varnosti, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Premierja Poljske in Indije sta poudarila pomen ohranjanja odnosov med “dvema največjima demokracijama na svetu” – Evropsko unijo in Indijo. Prav tako pa sta izrazila zaskrbljenost zaradi razmer v Ukrajini in njihovih tragičnih humanitarnih posledic. Ponovno sta poudarila potrebo po celovitem, pravičnem in trajnem miru v skladu z mednarodnim pravom.

Prizor iz Doneska
Prizor iz Doneska (Foto: PROFIMEDIA)

Napadi na Ukrajino se nadaljujejo

Nadaljujejo pa se tudi ruski napadi na več ukrajinskih regij. Ubitih je bilo osem civilistov, več je ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti. O smrtnih žrtvah poročajo iz regij Harkov, Herson, Sumi in Doneck. Ukrajinska vojska medtem trdi, da je ponoči sestrelila 14 od 16 ruskih brezpilotnih letalnikov.

Dve osebi sta bili ubiti v ruskem napadu na regijo Harkov, je dejal guverner regije Oleg Sinegubov in dodal, da so reševalci iz ruševin stavbe, ki je bila poškodovana v ruskem napadu v začetku tedna, izvlekli truplo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O dveh smrtnih žrtvah poročajo tudi iz regij Sumi in Herson. V slednji je bilo v napadu ranjenih pet ljudi. Še ena oseba pa je bila ubita v napadu na regijo Doneck.

Ruske sile medtem nadaljujejo tudi z ofenzivo v Donecku, Kijev pa še naprej izvaja evakuacije nekaterih civilistov iz mesta Pokrovsk in okoliških vasi, ki so od spopadov v regiji oddaljeni približno deset kilometrov. Pokrovsk leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje