Ukrajinski vdor v regijo Kursk se nadaljuje, Rusija pošilja okrepitve

Svet 09. Avg 202407:31 > 20:28 31 komentarjev
Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk
Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinske sile nadaljujejo napade na rusko ozemlje. Vojska še vedno izvaja operacije v regiji Kursk, kamor je sedaj Rusija začela pošiljati vojaške okrepitve. Ponoči so o obsežnih ukrajinskih napadih z droni poročali iz več ruskih regij, med drugim tudi iz Lipecka, kjer so v letalskem oporišču uničili skladišča streliva.

Ukrajinska vojska danes nadaljuje operacije v ruski regiji Kursk, kamor je vdrla v torek. Ameriški neprofitni Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v četrtkovem poročilu navedel, da so ukrajinske vojake opazili tudi v krajih, ki so od rusko-ukrajinske meje oddaljeni 35 kilometrov. ISW pri tem opozarja, da ukrajinske sile celotnega območja v ruski regiji ne nadzorujejo, v najbolj oddaljenih krajih pa da operirajo le manjše enote, ki osvojenega ozemlja ne bi mogle braniti.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da se ruske sile še naprej borijo proti ukrajinski ofenzivi v regiji Kursk. Ob tem je dodalo, da so ruske enote uničile ukrajinsko vojaško opremo in ubile ukrajinske vojake v več ruskih naseljih blizu meje.

Ruski državni medij, na katere se sklicuje BBC, so medtem poročali, da vojska v napadeno obmejno regijo pošilja okrepitve. Po poročanju agencij Ria-Novosti in Tass so ruske sile v okolico mesta Sudža, ki ga po nekaterih navedbah deloma že nadzorujejo ukrajinski vojaki, začele nameščati večcevne raketomete, topove in oklepna vozila. Ob tem sta agenciji objavili tudi posnetek kolone vojaških vozil, ki naj bi bila namenjena proti Kursku. Po podatkih ruske vojske je v prvih napadih na rusko ozemlje, ki so se začeli v torek, sodelovalo okoli tisoč ukrajinskih vojakov ter dva ducata oklepnih vozil in tankov.

Rusko ministrstvo za zdravje je objavilo, da je bilo v prvih treh dneh napadov ranjenih 66 civilistov, med njimi devet otrok, medtem ko je guverner Kurska Aleksej Smirnov v torek dejal, da je bilo ubitih pet civilistov. Zaradi spopadov so morali na obeh straneh meje evakuirati na tisoče ljudi. Ruske oblasti so za tiste, ki želijo zapustiti obmejno območje, iz prestolnice Kursk zagotovile dodaten vlak za Moskvo.

Plin prek Sudže še prihaja

Dotok plina prek postaje v ruski Sudži, na območju katere ukrajinska vojska izvaja operacije, je trenutno stabilen, so za STA sporočili pri Evropski komisiji. “Pozorno spremljamo stanje. Pritok plina na vstopni točki Sudža med rusko in ukrajinsko mejo je po zadnjih informacijah stabilen. Tako da ni motenj v dobavi ali vpliva na varnost dobave plina v Evropo,” so navedli v komisiji.

Stališče Bruslja glede izteka dogovora o tranzitu plina prek ukrajinskega ozemlja, ki poteče 31. decembra 2024, se ni spremenilo. “EU se je več mesecev pripravljala na ta scenarij in, kot je večkrat dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson, je EU pripravljena na življenje brez ruskega plina,” so dodali. Zahvaljujoč pripravam in naporom za diverzifikacijo virov lahko po navedbah komisije Evropa pokrije potrebe v naslednji zimi in spomladi 2025 ponovno napolni skladišča plina.

Komisija tesno sodeluje z državami članicami glede možnosti za diverzifikacijo virov dobave plina, posebej s tistimi, na katere bo iztek dogovora o prenosu plina najbolj vplival, poudarjajo v Bruslju. Pri tem dodajajo, da glede na načrt REPowerEU, ki ga je potrdilo vseh 27 članic, komisija ne bo pritiskala na Ukrajino, naj sede za pogajalsko mizo z Rusijo za podaljšanje dogovora o tranzitu plina.

Napolnjenost skladišč plina je po navedbah Evropske komisije na zgodovinsko visoki ravni. Danes so bila 86,65-odstotno polna, kar je nad zahtevano ravnjo. Že sedaj je izpolnjena ciljna napolnjenost za jesen in komisija je na dobri poti, da bo izpolnila cilj, da bodo skladišča novembra napolnjena 90-odstotno. “Visoka napolnjenost skladišč zagotavlja učinkovit blažilnik morebitnih vplivov na cene,” so še navedli v komisiji.

Ponoči tudi obsežni zračni napadi

Ukrajina je sicer ponoči začela tudi obsežne napade z droni na več drugih ruskih regij. V Lipecku, ki je skoraj 300 kilometrov oddaljen od rusko-ukrajinske meje, naj bi ukrajinske sile uničile skladišča streliva, pri čemer je po poročanju ruskih medijev izbruhnil požar. Kot je na Telegramu objavil generalštab ukrajinske vojske, so ukrajinske sile minulo noč v napadu na letališče z vodenimi raketami uničile skladišča in druge objekte.

Guverner Lipecka Igor Artamonov je poročal o “obsežnih” napadih ukrajinskih dronov, v katerih je bilo po njegovih besedah ranjenih najmanj šest ljudi in poškodovana elektrarna. Artamonov je zaradi napadov odpovedal več javnih dogodkov v regiji, ki je od ukrajinske meje oddaljena kakih 280 kilometrov, in razglasil izredne razmere. Prav tako je izdal ukaz o evakuaciji za okrožja v bližini letalskega oporišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski tiskovni agenciji Tass in Ria Novosti, ki se sklicujeta na regionalne oblasti, poročata, da je v letalskem oporišču izbruhnil požar, vzroka pa ne navajata. Opozorilo pred zračnimi napadi so ponoči sprožili tudi v regijah Kursk, Brjansk, Belgorod in Voronež ter na polotoku Krim. Ruske oblasti so sporočile, da so prestregli skupno več kot 70 ukrajinskih dronov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Belgorodu je zračna obramba po besedah tamkajšnjega guvernerja Vjačeslava Gladkova sestrelila 29 dronov. Napad je povzročil materialno škodo, ranjenih pa ni bilo, je Gladkov zapisal na Telegramu. Nad Sevastopolom na polotoku Krim so sestrelili tri ukrajinske drone in raketo neptun, je povedal proruski guverner Mihail Razvošajev. Poleg tega so bili uničeni tudi trije morski droni, je dejal in dodal, da ni bilo škode na civilnih objektih. Na družbenih omrežjih so sicer po poročanju dpa zaokrožili posnetki eksplozij in požarov, ki so bili posneti predvsem v okolici vojaškega letališča Belbek.

Smrtonosni napadi in evakuacije tudi v Ukrajini

Ob tem se nadaljujejo tudi ruski napadi na ukrajinska mesta. V topovskem obstreljevanju veleblagovnice v mestu Kostjantinovka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj deset ljudi, 35 pa poškodovanih.

Reševanje po napadu na Kostjantinovko
Reševanje po napadu na Kostjantinovko (Foto: PROFIMEDIA)

V severni ukrajinski regiji Sumi, ki meji na rusko regijo Kursk, kjer četrti dan poteka ukrajinska ofenziva, pa so zaradi ruskih napadov pozvali k evakuaciji 20.000 ljudi. Policija je na družbenem omrežju Telegram pojasnila, da je v obmejni regiji Sumi evakuacija potrebna v 28 krajih zaradi ruskih napadov. Zagotovila je, da bodo v evakuaciji sodelovale reševalne in lokalne službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje