Po ukrajinski “provokaciji” v ruski regiji Kursk razglasili izredne razmere

Svet 07. Avg 202409:20 > 21:32 36 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je zaradi čezmejnega vdora ukrajinskih sil na svoje ozemlje danes razglasila izredne razmere za obmejno regijo Kursk. Zaradi spopadov so na obeh straneh evakuirali na tisoče ljudi. Ruske oblasti so tudi okrepile varovanje jedrske elektrarne Kursk nedaleč od meje z Ukrajino.

Guverner Kurska Aleksej Smirnov je na Telegramu danes objavil, da se je s ciljem “odpraviti posledice sovražnih sil, ki prihajajo v regijo”, odločil razglasiti izredne razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska nacionalna garda pa je zaradi vdora ukrajinskih sil v kursko regijo okrepila varovanje jedrske elektrarne Kursk, ki se nahaja dobrih 60 kilometrov od ukrajinske meje.

Dodatne sile so bile napotene tudi za boj proti diverzantskim in izvidniškim enotam v regijah Kursk in Belgorod, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila nacionalna garda.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je pred tem sporočilo, da je ruska vojska preprečila prodor ukrajinskih sil v regijo Kursk, ki se je začel v torek zjutraj. Pri tem naj bi ustavila ukrajinsko napredovanje globoko na rusko ozemlje s pomočjo zračnih in topniških napadov.

Spopadi naj bi se sicer nadaljevali tudi danes. Kakšen je obseg škode in napredek ukrajinskih sil pri prodiranju na rusko ozemlje po dveh dneh bojev, za zdaj ni znano, poroča AFP, ki dodaja, da gre za najresnejši napad ukrajinskih sil na rusko ozemlje v zadnjih mesecih, zaradi katerega sta obe državi evakuirali več tisoč civilistov.

Medtem ko Moskva trdi, da so razmere pod nadzorom, pa je več ruskih vojaških blogerjev poročalo o napredovanju ukrajinskih sil globoko na ozemlje regije Kursk.

Putin: Neselektivno obstreljujejo civilne cilje

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad pred tem označil za še eno “veliko provokacijo”. Ukrajinske enote je obtožil, da neselektivno obstreljujejo civilne cilje in stanovanjske objekte.

Putin je še pojasnil, da se bo na srečanju z ministrstvom za obrambo, generalštabom ruskih oboroženih sil in rusko obveščevalno službo FSB v kratkem podrobneje seznanil z razmerami na območju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je kasneje na srečanju s Putinom dejal, da je v oboroženem vdoru v Kursk sodelovalo “do tisoč” ukrajinskih vojakov, pri čemer je bilo “napredovanje sovražnika globoko na rusko ozemlje ustavljeno z zračnimi in topniškimi napadi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina odgovornosti ni prevzela

Medtem ko Moskva trdi, da je situacija pod nadzorom, pa je več ruskih vojaških blogerjev poročalo o napredovanju ukrajinskih sil globoko na ozemlje regije Kursk. Glede na poročila naj bi bilo pod nadzorom ukrajinskih sil do enajst krajev. Različni blogerji ocenjujejo število ukrajinskih sil na med 900 in 2.000 mož, poroča dpa.

Ukrajina odgovornosti za vdor na rusko ozemlje, najresnejši v zadnjih mesecih, ni prevzela. Je pa varnostni vir v Ukrajini za AFP povedal, da je Kijev v torek nad regijo Kursk z dronom sestrelil ruski helikopter.

Na napade je na družbenih omrežjih namigoval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ne da bi jih pri tem izrecno omenil. Moskva je svoje “obmejne regije nekaznovano uporabljala za množične zračne in topniške napade”, je dejal.

Ukrajina je sicer danes napovedala obvezno evakuacijo ljudi na obmejnih območjih blizu ruskega Kurska. Kot je dejal guverner regije Sumi Volodimir Artjuh, je ukazal evakuacijo 23 naselij, ukrep pa velja za približno 6.000 ljudi, med njimi 425 otrok, poroča AFP.

Tarča ukrajinskih napadov z raketami in droni sta bili ponoči tudi regiji Voronež in Belgorod, od koder lokalne oblasti poročajo o škodi.

V Rusiji zaradi objav o vojni na več let zapora obsodili blogerja

Sodišče v Moskvi je danes ruskega vojaškega blogerja obsodilo na šest let in pol zapora, ker je na svojem blogu poročal o dveh ruskih napadih v Ukrajini.

Razsodilo je, da je kriv širjenja lažnih informacij o konfliktu, ker je objavil, da je ruski napad povzročil težave z dobavo vode v Krivem Rogu in poročal o napadu na porodnišnico v Zaporožju.

Omenjeno je bloger Andrej Kuršin objavil na svojem kanalu Moscow Calling na družbenem omrežju Telegram, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Andrej Kuršin
Andrej Kuršin (Foto: Facebook/Andrej Kuršin)

Po poročanju ruskih medijev se je Kuršin od leta 2014 boril na strani proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, kasneje pa je zavzel bolj zmerno in kritično stališče do najbolj radikalnih podpornikov ruske invazije na Ukrajino.

Njegova obsodba ponazarja obseg represije v Rusiji, ki ni uperjena samo proti nasprotnikom vlade in kritikom invazije na Ukrajino, temveč tudi proti nekaterim njenim podpornikom.

Igor Girkin
Igorja Girkina so januarja zaradi “javnih pozivov k ekstremističnim dejanjem” v Rusiji obsodili na štiri leta zapora. (Foto: PROFIMEDIA)

Januarja so vplivnega blogerja Igorja Girkina, nekdanjega poveljnika proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini, ki je postal kritik Kremlja, obsodili na štiri leta zapora zaradi “javnih pozivov k ekstremističnim dejanjem”.

Rusija je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 okrepila represijo nad tistimi, ki je ne podpirajo, tako da sta kazniva tudi širjenje lažnih informacij in diskreditacija oboroženih sil. Zaradi svojih stališč so obtožili in kaznovali že na tisoče ljudi. Po podatkih ruske nevladne organizacije Memorial je v državi 765 političnih zapornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje