Rusija po izjavi zunanjega ministra zagrozila z napadi na britanske cilje

Svet 06. Maj 202410:40 > 18:40 21 komentarjev
David Cameron v Kijevu
David Cameron v Kijevu (Foto: PROFIMEDIA)

Rusko zunanje ministrstvo je britanskemu veleposlaniku povedalo, da bi Rusija lahko napadla britanske vojaške objekte in opremo na ozemlju Ukrajine in drugod, če bodo ukrajinske sile izvedle napade z britanskim orožjem na cilje v Rusiji. Oster odziv sledi izjavi britanskega zunanjega ministra Davida Camerona med obiskom v Kijevu, ko je dejal, da nima zadržkov do uporabe britanskega orožja za napade na cilje v Rusiji.

Rusija bi lahko izvedla napade na cilje Združenega kraljestva v Ukrajini in drugod, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je britanski zunanji minister David Cameron med obiskom v Kijevu minuli teden izjavil, da London nima zadržkov do tega, da Ukrajina britansko orožje uporabi za napade na cilje v Rusiji.

Zaradi Cameronove izjave je rusko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Nigela Caseyja. Opozorilo ga je, da bi Rusija lahko napadla “britanske vojaške objekte in opremo na ozemlju Ukrajine in drugod”, če bodo ukrajinske sile izvedle napade z britanskim orožjem na cilje v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Veleposlanika smo pozvali, naj razmisli o neizogibnih katastrofalnih posledicah takšnih sovražnih korakov Londona ter naj nemudoma odločno in nedvoumno zavrne bojevite provokativne izjave vodje zunanjega ministrstva,” je ministrstvo v Moskvi še zapisalo v izjavi.

Ponovno rožljanje z jedrskim orožjem

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem danes sporočilo, da je generalštab ruske vojske po ukazu predsednika Vladimirja Putina začel priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem, ki bodo potekale v bližini meje z Ukrajino. Vaje naj bi izvedli v bližnji prihodnosti in naj bi vključevale tako letalstvo kot mornarico.

Cilj vaj je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva vzpostavitev pripravljenosti na vojskovanje z uporabo taktičnega jedrskega orožja, ki ga je mogoče na bojišče izstreliti z raketami krajšega dosega.

Vaje bodo potekale v odgovor na napade in za zagotavljanje ozemeljske enotnosti in suverenosti države zaradi “groženj nekaterih zahodnih uradnikov,” sporočilo ministrstva še povzema francoska tiskovna agencija AFP. V vajah bodo sodelovale tudi enote južnega vojaškega okrožja, ki delujejo tudi na zasedenih ukrajinskih ozemljih.

Putin retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka napada na Ukrajino. Februarja je v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne. Lani je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Prizor iz Belgoroda
Prizor iz Belgoroda (Foto: PROFIMEDIA)

Medtem je bilo v ukrajinskem napadu z brezpilotnimi letalniki v ruski regiji Belgorod ubitih šest ljudi, še 35 pa jih je bilo ranjenih. Po navedbah guvernerja Vjačeslava Gladkova je ukrajinska vojska v bližini vasi Berezovka napadla dva kombija, ki sta prevažala zaposlene v bližnjo tovarno, in avtomobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Žal je zaradi eksplozije umrlo šest ljudi,” je Gladkov zapisal na Telegramu in dodal, da je bilo še 35 ranjenih. Med njimi sta tudi dva otroka.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je zračna obramba ponoči nad regijo Sumi sestrelila 12 od 13 ruskih dronov. Te naj bi Moskva izstrelila iz ruske regije Kursk, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Novi pozivi k vlaganju v ukrajinsko obrambo

Na forumu, namenjenem okrepitvi sodelovanja med ukrajinsko in evropsko obrambno industrijo, se je danes v Bruslju zbralo več kot 140 podjetij iz 25 držav. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sta ob tem spričo ruske agresije pozvala k vlaganju v ukrajinsko obrambno industrijo.

“Z današnjega foruma moramo oditi s konkretnimi predlogi za podporo ukrajinskim proizvajalcem in inovatorjem. Sodelovanje, ki ga želimo spodbuditi, mora iti v obe smeri. Evropski obrambni ekosistem ima veliko za ponuditi, obenem pa se lahko veliko nauči od Ukrajine,” je v uvodnem nagovoru na forumu obrambne industrije dejal Borrell.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje