Umor zdravnice v Indiji sprožil val protestov: na ulicah še zdravniki

Svet 17. Avg 202416:59 1 komentar
V Indiji so zaradi smrti zdravnice začeli protestirati še zdravniki
Foto: PROFIMEDIA

V znak solidarnosti so po posilstvu in umoru zdravnice v Indiji na ulice stopili še indijski zdravniki, ki zahtevajo temeljito izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev zdravnikov. Protestniki policiji med drugim očitajo, da je neprimerno obravnavala primer.

Indijo še nadalje pretresa primer posilstva in umora zdravnice v državni bolnišnici, ki je po naporni 36-urni izmeni zaspala v sejni sobi, naslednje jutro pa so sodelavci našli njeno truplo. Policija je zaradi suma posilstva in umora pridržala moškega, ki je v bolnišnici pomagal pri razvrščanju čakalnih vrst.

“36-urna dežurna izmena, ki jo je opravljala žrtev, in pomanjkanje varnih prostorov za počitek zahtevata temeljito izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev zdravnikov,” je izjavi za javnost dejal predstavnik enega od sindikatov.

Dogodek je sprožil val množičnih protestov sprva predvsem žensk iz različnih družbenih slojev, zdaj pa tudi zdravniških vrst. Zdravniki med drugim zahtevajo uveljavitev krovnega nacionalnega zakona, ki bi zdravstvene delavce zaščitil pred nasiljem, pa tudi ukrepanje zoper spolno nasilje, boljše delovne pogoje ter jasnejšo zakonodajo na področju premorov med delom. Zdravniki med stavko obravnavajo le nujne primere, stavko je podprla večina sindikatov zaposlenih v zdravstvu.

V Indiji so zaradi smrti zdravnice začeli protestirati še zdravniki
Foto: PROFIMEDIA
V Indiji so zaradi smrti zdravnice začeli protestirati še zdravniki
Foto: PROFIMEDIA

Protestniki in protestnice policiji v Kalkuti očitajo, da je primer obravnavala neustrezno. Višje sodišče v mestu pa je preiskavo preneslo na osrednji indijski preiskovalni urad, da bi “pridobilo zaupanje javnosti”, navaja AFP.

Indijski premier Narendra Modi se je v četrtek zavzel za kaznovanje tistih, ki izvajajo “pošastna” dejanja nad ženskami.

Spolno nasilje je v Indiji zelo razširjen problem. Leta 2022 so iz države z 1,4 milijarde prebivalcev poročali o povprečno skoraj 90 posilstvih dnevno, navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje