Umrl član zgodovinske vesoljske odprave Apollo 8

Svet 08. Jun 202410:08 0 komentarjev
William Anders
William Anders (Foto: PROFIMEDIA)

Umrl je William Anders, član zgodovinskega poleta v vesolje Apollo 8, ki je trojico astronavtov kot prvo ponesel v Lunino orbito.

V letalski nesreči je umrl William Anders, eden izmed članov legendarne odprave Apollo 8, ki je leta 1968 kot prva obkrožila Luno, poroča CNN.

“Oče je umrl v letalski nesreči na otokih San Juan,” je sporočil njegov sin Gregory Anders. “Družina je pretresena in žaluje za velikim pilotom,” je še dodal.

William Anders je bil rojen leta 1933 v Hongkongu, dobrih dvajset let kasneje pa je diplomiral na ameriški pomorski akademiji. Leta 1964 ga je ameriška vesoljska agencija NASA izbrala kot rezervnega pilota na misiji Gemini 11 in poleta Apollo 11 leta 1969. Po podatkih Nase je opravil več kot 6.000 ur letenja.

V svetovno zgodovino pa se je zapisal z legendarnim vesoljskim poletom Apollo 8, ki je trojico astronavtov davnega 1968 prvič ponesel v Lunino orbito. Člani posadke, Frank Borman, James Lovell in William Anders, so postali prvi predstavniki človeške vrste, ki so se tako približali Luni. Le leto za njihovim uspehom pa je Neil Armstrong na njenem površju naredil prve korake.

Posadka Apollo 8
Legendarna odprava Apollo 8, ki je v lunino orbito ponesla prve predstavnike človeške vrste. (Foto: PROFIMEDIA)

Med poletom na božični večer leta 1968 so astronavti odprave Apollo 8 uzrli zgodovinski prizor vzhajanja Zemlje. Prav Anders je bil tisti, ki je prizor ujel v fotografski objektiv in posnel ikoničen “Zemeljski vzhod”, ki je veljal za eno najbolj znamenitih fotografij 20. stoletja.

Ikonična fotografija “Zemeljski vzhod”, ki jo je na odpravi leta 1968 posnel William Anders. (Foto: PROFIMEDIA)

“Prišli smo tako daleč, da bi raziskovali Luno, najpomembnejše pa je, da smo odkrili Zemljo,“ je znamenit stavek, ki ga je takrat izrekel Anders. “Nenadoma sem pogledal skozi okno in tu je bila ta čudovita krogla, ki se je približala Zemlji. Takrat sem se zavedal, da je Zemlja majhna, krhka in ni središče vesolja,” je pripovedoval.

Na spletu se že vrstijo čustveni zapisi, kjer se njegovi bližnji in drugi poslavljajo od njega. “Človeštvu je ponudil enega najglobljih darov, ki jih astronavt lahko da. Potoval je do praga Lune in nam vsem pomagal videti nekaj drugega: sebe. Pogrešali ga bomo,” je zapisal Bill Nelson, prvo ime Nase.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!