Umrl je avstralski komik Barry Humphries, znan kot “Dame Edna”

Magazin 22. Apr 202315:02 1 komentar
Dame Edna Everage
PROFIMEDIA

V 90. letu starosti je umrl avstralski komik Barry Humphries, najbolj znan po svojem liku Dame Edna Everage.

Komik Barry Humphries je po zapletih po operaciji kolka bil v bolnišnici v Sydneyju. Kolk so mu morali operirati po februarskem padcu. Umrl je star 89 let.

Njegov najbolj znan lik je bila načičkana in vreščeča gospodinja Dama Edna Everage, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala uspešnica v Združenem kraljestvu, konec osemdesetih let pa je dobila tudi svojo pogovorno oddajo. Njegov drugi najbolj poznan lik je bil zapiti in vulgaren avstralski kulturni ataše sir Les Patterson.

Ob novici o Humphriesovi smrti se je komiku poklonil tudi avstralski premeir Anthony Albanese. “Bil je odličen duhovnik, satirik, pisatelj in absolutno unikaten. Bil je nadarjen in bil je naš dar,” je dejal.

Njegova družina je v izjavi zapisala, da je bil komik vse do konca popolnoma samosvoj in da nikoli ni izgubil svojega briljantnega uma, posebnega humorja in velikodušnosti. Dodali so, da so bili oboževalci zanj dragoceni in da bodo liki, ki so nasmejali milijone ljudi, živeli naprej.

Barry Humphries
REUTERS/Steve Parsons

V Melbournu rojeni Humphries se je leta 1959 preselil v London in nastopil v predstavah na West Endu. Bil je del umetniškega gibanja dadaizma in kmalu je postal vodilna osebnost britanske scene ob boku sodobnikov, kot so Dudley Moore, Alan Bennett in Spike Milligan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje