V nedeljo je umrl oče italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto. Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica maskarponeja.
V 82. letu starosti je v nedeljo umrl izumitelj znane italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto, znan tudi kot oče tiramisuja. Linguanotto, ki je po bolezni umrl v rodnem Trevižu, je tiramisu prvič sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
“Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica,” je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.
Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica maskarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.
“Pravi” tiramisu s kavo in alkoholom
Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot “dvigni me”, prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevižu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espreso in nekaj alkohola.
Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espresom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz maskarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje