Umrl oče svetovno znane italijanske sladice

Svet 29. Jul 202414:23 2 komentarja
Tiramisu
Foto: PROFIMEDIA

V nedeljo je umrl oče italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto. Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica maskarponeja.

V 82. letu starosti je v nedeljo umrl izumitelj znane italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto, znan tudi kot oče tiramisuja. Linguanotto, ki je po bolezni umrl v rodnem Trevižu, je tiramisu prvič sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica,” je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.

Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica maskarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.

“Pravi” tiramisu s kavo in alkoholom

Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot “dvigni me”, prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevižu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espreso in nekaj alkohola.

Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espresom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz maskarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje