Umrl vietnamski voditelj Nguyen Phu Trong

Svet 19. Jul 202415:56 0 komentarjev
Nguyen Phu Trong
Foto: PROFIMEDIA

V 81. letu starosti je zaradi starosti in resne bolezni umrl dolgoletni generalni sekretar vietnamske komunistične partije Nguyen Phu Trong, ki je veljal za dejanskega voditelja države. Zaradi njegovih zdravstvenih težav vodenje stranke že v četrtek prevzel trenutni predsednik države To Lam.

Vietnamske oblasti so sporočile, da je umrl dolgoletni generalni sekretar vietnamske komunistične partije Nguyen Phu Trong. 81-letnik je veljal za dejanskega voditelja države.

Trong je bil kot generalni sekretar komunistične stranke 13 let najpomembnejši politik v državi. Med letoma 2018 in 2023 je zasedal tudi predsedniško mesto in velja za enega najvplivnejših vietnamskih politikov v zadnjih desetletjih.

Med dolgoletno vladavino je na podlagi obsežne protikorupcijske kampanje Trong obračunal z več nasprotniki, v času njegovega vladanja pa so s strogo zakonodajo ukrepali tudi proti številnim disidentom.

Komunistični partiji se je Trong pridružil leta 1968, nato je delal kot novinar. Leta 2006 je prevzel mesto predsednika narodne skupščine. Leta 2021 so ga tretjič imenovali za generalnega sekretarja komunistične partije.

Od leta 2019 je Trong utrpel več kapi. V zadnjih mesecih se je le redko udeleževal javnih dogodkov. Njegov zadnji javni nastop je bil 20. junija, ko se je v Hanoju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Vladimir Putin in Nguyen Phu Trong
Foto: PROFIMEDIA

V četrtek je stranka sporočila, da bo zaradi zdravstvenih težav Tronga vodenje stranke prevzel predsednik države To Lam. Danes je stranka sporočila, da je v vojaški bolnišnici v Hanoiju umrl zaradi starosti in resne bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!