Umrl z oskarjem nagrajeni producent Avatarja in Titanika

Svet 08. Jul 202408:59 0 komentarjev
Jon Landau
Jon Landau (Foto: PROFIMEDIA)

V 64. letu je umrl z oskarjem nagrajeni producent Jon Landau, ki se je podpisal pod nekaj najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov, vključno z Avatarjem in Titanikom.

Jon Landau je bil dolgoletni producentski partner filmskega ustvarjalca Jamesa Camerona. Umrl je v petek, potem ko se je zadnje leto boril z rakom.

Smrt je prek družbenih omrežij potrdila njegova sestra Tina. Kot je med drugim zapisala, je bil “najboljši brat, o katerem lahko vsaka sestra le sanja”.

“Moje srce je zlomljeno, obenem pa tudi poka od ponosa in hvaležnosti za njegovo izjemno življenje ter ljubezen in darove, ki jih je dal meni in drugim, ki so poznali njega ali njegove filme,” je zapisala.

Landau je bil sin hollywoodskih producentov Ely in Edieja Landaua. Nekaj časa je bil tudi izvršni direktor produkcijske hiše 20th Century Fox, kjer je med drugim produciral filme Poslednji Mohikanec in Umri pokončno 2. Poleg tega je leta 1997 skupaj s Cameronom ustvaril film Titanik. Ta je postal prvi film, ki je v blagajne na globalni ravni prinesel čez eno milijardo dolarjev zaslužka.

Rekord Titanika je kasneje presegel s filmoma Avatar in njegovim nadaljevanjem Avatar: Pot vode, ki sta na filmska platna prišla leta 2009 oziroma 2022. Produciral je še več filmskih hitov, med njimi Draga, pomanjšal sem otroke in Dick Tracy. Zasedal je tudi enega od vodilnih položajev v Cameronovi produkcijski družbi Lightstorm Entertainment.

Cameron je ob novici zapisal, da nas je zapustil velik producent in velik človek. “Jon Landau je verjel v sanje kinematografije. Verjel je, da je film ultimativna oblika umetnosti, katere ustvarjalec mora biti v prvi vrsti človek. V spominu bo ostal po svoji izjemni velikodušnosti in njegovih velikih filmskih stvaritvah,” je še zapisal Cameron. Poklonili so se mu tudi številni drugi s sveta filma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!