Unicef opozarja na izjemno rast števila ubitih otrok na Zahodnem bregu

Svet 22. Jul 202415:12 1 komentar
Lačen otrok v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjih devetih mesecih je bilo na zasedenem Zahodnem bregu ubitih najmanj 143 palestinskih otrok, kar predstavlja skoraj 250-odstotno rast v primerjavi z obdobjem pred aktualno zaostritvijo bližnjevzhodnega konflikta.

Na Unicefu opozarjajo na izjemno rast števila ubitih otrok na Zahodnem bregu po zaostritvi bližnjevzhodnega konflikta. V devetih mesecih pred vdorom palestinskih borcev na ozemlje Izraela, ki mu je sledila aktualna izraelska ofenziva v Gazi, je bilo na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ubitih 41 palestinskih in šest izraelskih otrok – največ v zadnjih dveh desetletjih.

Nasilje s strani okupacijskih sil in izraelskih naseljencev pa je od 7. oktobra postalo še bistveno bolj smrtonosno za lokalne otroke. Poleg 143 ubitih otrok jih je bilo po podatkih agencije ZN za otroke s strelivom ranjenih še najmanj 440. Izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell je danes poudarila, da so tamkajšnji otroci že sicer dolga leta izpostavljeni “grozljivemu nasilju”, od oktobra lani pa da so se razmere še poslabšale. “Nasilje se mora takoj ustaviti,” je sporočila v izjavi za javnost.

Po podatkih lokalnih zdravstvenih oblasti je bilo na Zahodnem bregu v tem obdobju ubitih najmanj 550 Palestincev.

Medtem ko iz Gaze vsakodnevno prihajajo poročila o smrtonosnih napadih izraelskih letal in topništva, pa v tem delu Palestine izraelske sile dnevno izvajajo racije in množične aretacije, medtem ko številni naseljenci grozijo in napadajo lokalno palestinsko prebivalstvo.

Palestinska tiskovna agencija Wafa je tudi danes poročala o več aretacijah, vključno s pretepanjem enega izmed pridržanih Palestincev. V skladu z uveljavljenimi praksami pa naj bi okupacijske oblasti pri Betlehemu tudi namerno uničevale poljščine in hiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje