Uporabi papirnatih brisač bi se morali izogibati, saj lahko škodijo zdravju

Magazin 25. Okt 202416:30 2 komentarja
Kuhinjske brisače
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav so papirnate kuhinjske brisače zelo priročne, je bolje, da se jim izogibate. Lahko so škodljive zdravju in zelo obremenjujejo okolje.

Čeprav so papirnate brisače v nekaterih primerih precej priročne, je bolje, da njihovo uporabo omejite ali celo opustite.

Večina papirnatih brisač, ki jih najdemo na trgovskih policah – predvsem cenejše, so beljene s klorom. Stranski produkt uporabe klora so toksini, kot sta dioksin in furan, ki sta nevarna za človeško telo, lahko sta tudi rakotvorna, piše na strani Storednaturally. Pri izdelavi papirnatih brisač uporabljajo tudi formaldehid, predvsem za izboljšanje trdnosti. Tudi ta snov je rakotvorna. Gre sicer za brezbarven plin ostrega vonja, ki se mu je praktično nemogoče izogniti.

Po drugi strani papirnate brisače niso zelo vpojne, zato jih je za čiščenje razlitih tekočin ali umazanije treba uporabiti kar precej. Po podatkih Greenmatcha tako letno posekajo 270 milijonov dreves, da bi zadostili povpraševanju po papirnatih brisačah. Za primerjavo: za tono papirnatih brisač je potrebno približno 17 dreves.

Poleg tega je postopek izdelave kuhinjskih brisač precej potraten z vodo, saj ena tona papirnatih brisač zahteva več kot 20.000 litrov vode. Kljub priročnosti papirnatih brisač za enkratno uporabo te ustvarjajo tudi velike količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih, kar prispeva k vse večjemu problemu ravnanja z odpadki in emisijami metana. Po nekaterih podatkih naj bi dnevno po vsem svetu zaradi kuhinjskih brisač nastalo 695.000 ton smeti.

Največje države porabnice so Združene države Amerike, sledijo Francija, Velika Britanija, Nemčija in Kanada ter Avstralija, še piše Greenmatch.

Na srečo obstaja veliko odličnih alternativ papirnatim brisačam za čiščenje in sušenje posode, kot so krpe iz mikrovlaken in bombažne kuhinjske brisače. Te tkanine so prijazne, vpojne in jih je mogoče oprati za ponovno uporabo, kar znatno zmanjša količino odpadkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje