Ustavno sodišče BiH začasno razveljavilo sporni volilni zakon Republike Srbske

Svet 24. Jul 202421:23 0 komentarjev
Milorad Dodik
Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA)

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je do končne odločitve danes začasno razveljavilo volilni zakon, ki ga je aprila sprejel parlament entitete Republike Srbske. Ocenilo je, da ogroža ustavno ureditev in politično stabilnost države ter da bi njegova uveljavitev spodkopala možnost izvedbe oktobrskih lokalnih volitev.

Parlament Republike Srbske je na pobudo predsednika entitete Milorada Dodika aprila sprejel zakon, po katerem so organi entitete prevzeli pooblastila za izvedbo volitev, ki jih ima po veljavni volilni zakonodaji na državni ravni osrednja državna volilna komisija BiH. Zakon je v entiteti stopil v veljavo 17. julija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sprejem zakona je naletel na burne odzive v BiH kot še eno v vrsti dejanj, s katerimi skuša Banjaluka spodkopati državo in si na ta način odpreti pot za odcepitev.

Upravni odbor Sveta za uresničevanje miru, ki v imenu mednarodne skupnosti nadzira izvajanje daytonskega mirovnega sporazuma, je opozoril, da tovrstni zakoni kršijo zakone na ravni države ter ogrožajo ustavno in pravno ureditev BiH. Poudarili so, da “ne bodo dovolili spodkopavanja avtoritete države z vzpostavitvijo vzporednega volilnega sistema v Republiki Srbski” in pozvali pristojne v BiH k ukrepanju.

Dodik je bil danes v odzivu pričakovano kritičen do odločitve ustavnega sodišča, za katerega je dejal, da je okrnjeno, ker nima sodnika iz Republike Srbske in da odločitve sprejema dopisno. Zato je po njegovem še toliko bolj pomemben zakon entitete, da na njenem ozemlju odločitve ustavnega sodišča BiH ne veljajo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predsednik parlamenta entitete Nenad Stevandić pa je ocenil, da je odločitev sodišča del hibridne vojne proti Republiki Srbski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!