V Albaniji aretirali nekdanjega predsednika

Svet 21. Okt 202415:52 1 komentar
Ilir Meta
Foto: PROFIMEDIA

V Tirani so po nalogu posebnega državnega tožilstva za boj proti korupciji pridržali nekdanjega albanskega predsednika Ilirja Meto, poročanje tamkajšnjih medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Nekdanji albanski premier Sali Berisha je njegovo aretacijo označil za politični pregon.

Nekdanji predsednik države in predsednik Svobodnjaške stranke Ilir Meta je za danes napovedal novinarsko konferenco in je bil v času aretacije na poti na sedež svoje stranke v Tirani, poročanje portala Euronews Albania povzema Tanjug. Albanski mediji še navajajo, da je aretacija najverjetneje povezana s primerom, ki se nanaša na preiskavo o njegovem premoženju in lobiranju v ZDA.

Policija in posebno državno tožilstvo za boj proti korupciji še nista objavila sporočila za javnost, povezanega z njegovo aretacijo.

Nekdanji albanski premier Sali Berisha je danes medtem ocenil, da gre za politično aretacijo, ki jo je pripisal albanskemu premierju Ediju Rami. “Pregon Mete je političen, političen in samo političen. Objavili niso nobenih dejstev, nobenih dokumentov, so pa izvajali ukaze Edija Rame, ki je z vsemi sredstvi poskušal politično, morda pa tudi fizično eliminirati Ilirja Meto,” je dejal.

Meta, ki velja za ostrega kritika sedanje vlade, je bil predsednik Albanije med letoma 2017 in 2022. Pred tem je bil med drugim tudi predsednik vlade in minister za zunanje zadeve.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje