V ameriškem kongresu dosegli dogovor o nadaljevanju financiranja zvezne vlade

Svet 29. Feb 202408:05 0 komentarjev
Ameriški kongres
Foto: PROFIMEDIA

Demokrati in republikanci so dosegli dogovor o novem začasnem podaljšanju financiranja dela zvezdne vlade.

Vodja demokratske senatne večine Chuck Schumer in republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson sta v sredo sporočila, da sta dosegla dogovor o novem začasnem podaljšanju financiranja dela zvezne vlade ZDA do 8. oziroma 22. marca, ko bo ameriški kongres predvidoma potrdil proračun za letošnje leto.

Proračunsko leto 2024 v ZDA teče od 1. oktobra lani, kongresu pa še ni uspelo potrditi proračuna, medtem ko bo predsednik ZDA Joe Biden 7. marca imel govor o položaju v državi, 11. marca pa bo objavil svoj proračunski okvir za leto 2025, poroča ameriška televizija NBC.

Schumer in Johnson, ki bo imel zaradi tega težave v skrajnem krilu svoje poslanske skupine, sta se dogovorila za začasno podaljšanje financiranja določenih ministrstev, med katerimi so ministrstva za kmetijstvo, veterane, energetiko, transport, pravosodje in trgovino. Začasno financiranje za to skupino ministrstev bo tako podaljšano do 8. marca, sicer pa poteče to soboto.

Pogajanja o proračunski porabi se nadaljujejo

Za ministrstva za domovinsko varnost, zdravje, delo in izobraževanje pa so začasno financiranje podaljšali še do 22. marca. Pogajanja o skupaj 1.700 milijardah dolarjev vrednih zakonih o proračunski porabi za letos se medtem nadaljujejo in naj bi se predvidoma prav tako končala do 22. marca.

“Strinjamo se, da mora kongres sodelovati pri financiranju naše vlade,” sta sporočila Schumer in Johnson, ki je v torek po srečanju s predsednikom Bidnom v Beli hiši napovedal dogovor o financiranju zvezne vlade, obenem pa kljub pozivom ni podprl pomoči za Ukrajino, kar bi se financiralo s posebnim zakonom o dodatni porabi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!