V Avstraliji porast primerov opičjih koz: letos 28-krat več primerov kot lani

Svet 27. Sep 202412:24 0 komentarjev
opičje koze
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

V Avstraliji so letos potrdili 737 primerov okužb z virusom opičjih koz, večino so odkrili v zadnjih treh mesecih. Da bi omejila širjenje, je država odpravila omejitve cepljenja – do njega so odslej tako upravičeni ljudje vseh starosti, izpostavljeni nevarnosti za okužbo.

V Avstraliji so letos potrdili 737 primerov okužb z virusom opičjih koz.

Po navedbah avstralskega ministrstva za zdravje število primerov okužb z virusom opičjih koz v državi hitro narašča od maja. Večino okužb so potrdili v zadnjih nekaj mesecih v jugovzhodnih zveznih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za primerjavo, lani so v Avstraliji obravnavali le 26 primerov opičjih koz, leto prej pa 144.

Na letošnji porast števila primerov so se oblasti odzvale z odpravo omejitev glede cepljenja, do katerega so po novem upravičeni ljudje vseh starosti, ki so izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Opičje koze so nalezljiva bolezen, ki se širi ob stiku z ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Okužba se tako najpogosteje širi med ljudmi, ki so med seboj v tesnem stiku.

Simptomi bolezni so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj.

Prvič so jih odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Sprva je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno zlasti na nekatere države v srednji in zahodni Afriki, maja 2022 pa so se primeri okužb začeli širiti tudi drugod po svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!