V Avstriji ponekod zapadlo meter snega, pričakujejo pa ga še več

Svet 14. Sep 202416:41 0 komentarjev
Debela septembrska snežna oddeja v Obertauernu
Debela septembrska snežna odeja v Obertauernu (Foto: omrežje X)

Obilne padavine, ki jih ponekod spremljajo neurja in sneg, so danes zajele tudi večji del Avstrije. Na jugu države piha močan veter s sunki do 146 kilometrov na uro, na severu pa je zapadlo do 170 litrov padavin na kvadratni meter. Močno deževje je najbolj prizadelo Spodnjo Avstrijo, kjer pričakujejo stoletne poplave, poročajo tuje agencije. Območje Tirolskega in Salzburškega je zajelo tudi močno sneženje. Ponekod je padlo že do enega metra novega snega. Ponekod bi ga lahko do konca tedna zapadlo tudi do 1,7 metra.

Več delov Evrope so ta konec tedna zajela neurja z močnim deževjem in nevarnostjo poplav. O poplavah tako med drugim poročajo iz Češke in Poljske, kjer so reke prestopile bregove, deset tisoči so ostali brez elektrike, prebivalce pa evakuirajo.

Ekstremne vremenske razmere vladajo tudi v sosednji Avstriji. Obilno deževje, višje predele pa ob nizkih temperaturah tudi sneženje, je prizadelo skoraj vse zvezne dežele

S salzburškega tako poročajo o rekordnem septembrskem mrazu in snežni odeji. Na območju smučarskega središča Obertauern, ki leži na nadmorski višini med 1.600 in 2.500 metrov, je zapadlo več deset centimetrov novega snega. Zaradi močnega sneženja so zaprli tudi del železniške proge v deželi Salzburg.

Na Tirolskem je prav tako do danes zapadlo že okoli metra novega snega, reševalci pa po poročanju dpa iščejo pohodnika, ki ga je zasul snežni plaz. Po nekaterih napovedih bi lahko do konca tedna ponekod v Avstriji zapadlo do 1,7 metra novega snega.

Agencija RS za okolje (Arso) je za sever Slovenije izdala oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Doslej najmočnejše sunke vetra so meteorologi zabeležili na višjih legah, a se veter še krepi. Na Kredarici so ponoči sunki dosegli do 140 kilometrov na uro, na Ratitovcu in Krvavcu pa do 100 kilometrov na uro.

Septembrski rekordi bi lahko bili preseženi v nekaj dneh

V nižjih predelih Avstrije medtem oblasti opozarjajo na nevarnost poplav. Reka Donava naj bi tako dosegla vodostaj, kakršen se pojavi enkrat na 30 let, medtem ko bi njen pritok, reka Kamp, lahko povzročil stoletne poplave.

Avstrijski center za opozarjanje pred nevihtami (UWZ) je po poročanju britanskem mreže BBC opozoril, da bi bili dosedanji rekordi padavin za mesec september na nekaterih območjih lahko preseženi že v nekaj dneh. Napovedujejo, da bo v številnih regijah v nekaj dneh padla velika količina padavin, zlasti v goratih predelih v Zgornji in Spodnji Avstriji ter na severu avstrijske Štajerske.

V Spodnji Avstriji so reševalci sicer že ponoči prejeli 160 klicev na pomoč, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile pristojne službe. V avstrijski prestolnici pa so gasilci v zadnjih 24 urah zaradi obilnih padavin posredovali približno 150-krat, da bi očistili jaške ali izčrpali vodo, ki je vdrla v kleti. Neurja so povzročila številne zapore cest in omejitve prometa.

V Avstriji po informacijah pristojnih najhujše šele prihaja. Ob tem naj bi dele države zajel tudi orkanski veter. “Soočamo se s potencialno katastrofalnimi vremenskimi razmerami,” je za avstrijski portal Tageschau dejal meteorolog.

avstrija neurje dež poplave avstrija neurje dež poplave
Foto: PROFIMEDIA
avstrija neurje dež poplave avstrija neurje dež poplave
Foto: PROFIMEDIA
avstrija neurje dež poplave avstrija neurje dež poplave
Foto: PROFIMEDIA
avstrija neurje dež poplave avstrija neurje dež poplave
Foto: REUTERS
Debela septembrska snežna oddeja v Obertauernu Debela septembrska snežna oddeja v Obertauernu
Debela septembrska snežna odeja v Obertauernu (Foto: omrežje X)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!