Po prvi zmagi svobodnjakov se je oglasil tudi avstrijski predsednik

Svet 29. Sep 202417:16 > 20:55 7 komentarjev
Alexander Van der Bellen
Foto: PROFIMEDIA

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji so glede na projekcije, ki jih je objavila avstrijska tiskovna agencija APA, to pa potrjujejo tudi prvi neuradni izidi, zmagali skrajno desni svobodnjaki, s čimer so zabeležili svojo prvo zmago na nacionalni ravni.

Vladajoča ljudska stranka aktualnega kanclerja Karla Nehammerja se je uvrstila na drugo mesto in prejela 26,2 odstotka glasov, z dobrimi 20 odstotki glasov so na tretjem mestu socialdemokrati, kažejo projekcije ob zaprtju volišč.

Zeleni so dobili 8,6 odstotka, liberalni Neos pa 8,8 odstotka, še kažejo projekcije, ki sta jih objavili APA in avstrijska televizija ORF.  Druge stranke, med njimi Pivska stranka in Avstrijska komunistična stranka, glede na projekcije niso dosegle štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Predsednik: Pri oblikovanju vlade bom zagotovil spoštovanje liberalne demokracije

Vprašanje pa je, ali bodo svobodnjaki prvič doslej vodili avstrijsko vlado in imeli kanclerja. Mandat za sestavo vlade v Avstriji po posvetovanjih podeli predsednik države, pri čemer ni nujno, da ga da stranki, ki je na volitvah dobila največ glasov.

Predsednik Alexander Van der Bellen je zvečer na družbenem omrežju X sporočil, da bo po svojih najboljših močeh pri oblikovanju vlade zagotavljal spoštovanje temeljev liberalne demokracije, kot so pravna država, delitev oblasti, človekove pravice in pravice manjšin, neodvisnost medijev ter članstvo v Evropski uniji.

“Na teh temeljih smo zgradili svojo blaginjo in varnost,” je zapisal Van der Bellen in dodal: “Ne glede na sestavo prihodnje zvezne vlade pa mora biti njen osrednji cilj, da nam vsem zagotovi dobro prihodnost.”

Ljudska stranka si Kickla ne želi v vladi

Ljudska stranka je pred volitvami sicer dopuščala možnost koalicije z njimi, a brez njihovega vodje Herberta Kickla v vladni ekipi. V ljudski stranki so tudi po objavi projekcij zatrdili, da s Kicklom ne bodo v vladi. “Tako je bilo včeraj in tako je danes in tudi jutri bo še vedno tako,” je dejal generalni sekretar stranke Christian Stocker v prvi izjavi.

Vodja stranke in dosedanji kancler Karl Nehammer pa je dejal, da morajo ugotoviti, zakaj tisti, ki zagovarjajo radikalna stališča, dobijo več glasov kot tisti, ki zastopajo sredino in razum.

Kickl se je v prvi izjavi volivcem zahvalil za pogum in zaupanje. “Volivci so se jasno izrekli,” je dejal in dodal, da za njegovo stranko to pomeni, da ne sme spreminjati stališč. Dodal je, da je treba stranke, ki izključujejo sodelovanje z njim, vprašati, kako gre to skupaj z demokracijo.

avstrijske volitve
Foto: PROFIMEDIA

Socialdemokrati so razočarani nad izidi. “To je črn dan za demokracijo,” je dejal generalni sekretar stranke Klaus Seltenheim. Dodal je, da je njihov cilj preprečiti modro-črno koalicijo, torej koalicijo svobodnjakov in ljudske stranke.

Mediji so pred volitvami omenjali tudi možnost prve tristrankarske koalicije v zgodovini Avstrije, v kateri bi bili ljudska stranka, socialdemokrati in Neos.

Glede na zadnje volitve leta 2019 so največ pridobili svobodnjaki, za katere je takrat glasovalo le 16 odstotkov volivcev. So pa zmagali že na letošnjih evropskih volitvah, dobili so več kot četrtino glasov. Po drugi strani precej izgubila ljudska stranka, za katero je pred petimi leti glasovalo več kot 37 odstotkov volivcev.

Glede na projekcije naj bi imeli svobodnjaki v novem parlamentu 57 sedežev, ÖVP 52, SPÖ pa 40, to je toliko kot doslej. Neos naj bi jih imel 17, prav toliko tudi Zeleni, poroča APA.

Svobodnjaki do sedaj sodelovali v petih vladah

Med prvimi, ki so čestitali vodji svobodnjakov Kicklu, je bila vodja nemške skrajno desne Alternative za Nemčijo Alice Weidel.

Svobodnjaki, ki so jih leta 1955 ustanovili nekdanji nacisti, so že pred vzponom populizma v Evropi sooblikovali politiko v Avstriji. FPÖ je doslej sodelovala v petih vladah, nazadnje do leta 2019, ko jo je zatresla afera Ibiza. Vendar stranka nikoli doslej ni imela kanclerja.

Leta 2021 je vodenje FPÖ prevzel Herbert Kickl, ki je kariero v stranki zgradil predvsem kot njen dolgoletni ideolog. 55-letni maratonski tekač in alpinist iz Beljaka je poklicni politik in čeprav ne velja za karizmatičnega, si je stranka pod njegovim vodstvom povrnila priljubljenost.

Herbert Kickl
Herbert Kickl (Foto: PROFIMEDIA)

Kickl je sicer znan po ostrem jeziku. Tako je avstrijskega predsednika Van der Bellna označil za senilno mumijo. Medijem očita pomanjkanje objektivnosti in se zanaša predvsem na družbena omrežja. Pogosto uporablja izraze, ki spominjajo na nacistično preteklost svobodnjakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje