V Belgiji preiskujejo vojaka, ki naj bi v Gazi pobijal neoborožene civiliste

Svet 18. Okt 202415:19 0 komentarjev
vojaki v gazi
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Belgijske oblasti so danes začele preiskavo domnevnih vojnih zločinov belgijsko-izraelskega vojaka, ki je v Gazi deloval med pripadniki izraelske vojske. Iz urada zveznega preiskovalca so sporočili, da želijo preveriti navedbe medijev, da se je moški vojskoval v ostrostrelski enoti izraelske vojske, ki je pobijala civiliste.

V uradu belgijskega zveznega tožilstva so sporočili, da preiskujejo pripadnika enote izraelske vojske, v kateri je bilo več vojakov z dvojnimi državljanstvi. Preiskava temelji na delu raziskovalnega novinarja iz Palestine Junisa Tiravija, ki je zbral indice, da je elitna izraelska enota ostrostrelcev brutalno pobijala neoborožene civiliste.

“Odprli smo primer, s katerim bomo preverili navedbe o vojnih zločinih,” je francoski tiskovni agenciji AFP povedal predstavnik belgijskega tožilstva. Neimenovani osumljenec z belgijsko-izraelskim državljanstvom naj bi bil star med 20 in 30 let. Živel naj bi v enem od predmestij Bruslja.

Belgijski pravosodni minister Paul Van Tigchelt je pojasnil, da bodo s preiskavo preverili informacije v medijih. “Čeprav ima Izrael pravico do samoobrambe, ga to ne odvezuje spoštovanja mednarodnega prava,” je dejal pravosodni minister.

Kot je pojasnil, bo zvezno tožilstvo pri preiskavi domnevnih zločinov belgijskega državljana sodelovalo z Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu (ICC). ICC je na zahtevo glavnega tožilca Karima Khana maja izdal naloge za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh, zdaj že pokojnih visokih predstavnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahje Sinvarja, Mohameda Deifa in Ismaila Hanije.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!