V Benetkah iščejo nove gondoljerje

Svet 27. Avg 202415:22 0 komentarjev
Gondoljer
Foto: PROFIMEDIA

Beneška mestna uprava išče nove gondoljerje, saj jih v italijanskem mestu trenutno primanjkuje. Zainteresiranim kandidatom ponujajo tudi 40-urni tečaj.

Gondoljerji so že od nekdaj pomemben simbol Benetk. Vsak dan s svojimi slamniki in črtastimi srajcami manevrirajo s turisti po ozkih kanalih tega severnoitalijanskega mesta. Gondoljerjev pa trenutno primanjkuje, da bi zagotovili ohranitev tradicije, se je mestna uprava podala v iskanje novih in jim ponuja tudi tečaj.

Kandidati za gondoljerje so se lahko na tečaj usposabljanja prijavili do danes. Proces je dokaj strog. 40-urni tečaj je namreč sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela ter izpita iz veslanja. Med drugim se bodo kandidati na tečaju naučili osnov pomorskega prava in umetnostne zgodovine Benetk. Vključen je tudi pouk angleščine, da se bodo lažje sporazumevali s turisti.

Praktični del medtem vključuje učenje značilnega veslanja gondoljerjev. Na koncu sledi še izpit. Po končanem tečaju pa lahko zaprosijo za licenco. Stroške tečaja, ki znašajo približno 800 evrov, morajo udeleženci plačati sami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trenutno ima licenco za vožnjo z gondolo po podatkih lokalnih medijev le okoli 440 gondoljerjev. Mestne oblasti so lani tudi dvignile cene za vožnjo z gondolo. 30-minutna vožnja čez dan tako stane 90 evrov, po 19. uri pa se cena dvigne na 110 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!