V BiH dan žalovanja: številni še pogrešani, na delu tudi slovenski reševalci

Svet 08. Okt 202409:00 > 14:51 0 komentarjev
Iskanje pogrešanih v BiH
Foto: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Po katastrofalnih poplavah, ki so prejšnji teden prizadele osrednjo Bosno in Hercegovino, je danes po vsej državi razglašen dan žalovanja. Čeprav se razmere nekoliko umirjajo, čiščenje naplavin je v polnem zagonu, pa domačini s strahom zrejo proti nebu. Za nocoj je namreč napovedana nova obilna pošiljka dežja, izdano je oranžno opozorilo. Nadaljevalo se je iskanje pogrešanih, pri čemer je sodelovala tudi slovenska ekipa reševalcev in vodnikov reševalnih psov.

Nekaj dni po katastrofalnih poplavah v Bosni in Hercegovini so za danes razglasili dan žalovanja, po vsej državi zastave visijo na pol droga, kulturne in zabavne prireditve pa so odpovedane. Odločitev o dnevu žalovanja ni bila sprejeta na ravni BiH.

Svet ministrov včeraj tega ni podprl, ampak so ga vsaka za svoje območje posebej razglasile vladi entitet Federacije BiH in Republike Srbske ter vlada okrožja Brčko, ki je posebna administrativna enota.

Uničujoče poplave so najbolj prizadele Hercegovsko-neretvanski kanton, predvsem Jablanico in Konjic, kjer je umrlo največ ljudi. Več ljudi še vedno pogrešajo.

Razmere na terenu se nekoliko umirjajo. Župan Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak je dejal, da stanje v občini, ki leži v dolini Fojnice, veliko boljše.

“Poplave so povzročile ogromno škode. Včeraj smo splakovali mulj in pomagali sovaščanom. Spodnje etaže hiš so trenutno neuporabne za bivanje,” je ocenil in dodal, da za zdaj še ni znano, kolikšna škoda je nastala.  “Imamo še precej dela. Razkužiti moramo hiše in preveriti vsak objekt. Pogrešamo razvlažilce zraka,” je dodal. Po besedah Mišurića Ramljaka pozorno spremljajo situacijo in vremenske napovedi.

Čeprav je škoda že zdaj (pre)velika, pa nevarnost še ni povsem minila. Napovedana je nova pošiljka dežja, vremenoslovci so namreč za večji del države izdali oranžno opozorilo. Obilne padavine znova pričakujejo danes pozno zvečer in v noči na sredo, zato v hidrometeorološkem zavodu BiH svarijo prebivalce prizadetih območij, naj bodo pripravljeni.

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Poplave v Bosni in Hercegovini. (Foto: Reuters)

Ob močnejšem nalivu je napovedanih od 30 do 60 litrov padavin na kvadratni meter, lokalno lahko pade tudi do 80 litrov. Vremenoslovci ne izključujejo niti nastanka hudournikov in zemeljskih plazov.

Tožilstvo v Mostarju je zaradi poplav in plazov oblikovalo posebno preiskovalno skupino, ki bo preiskala morebitno vlogo človeškega dejavnika v tragediji, zlasti v povezavi s kamnolomom v Donji Jablanici, ki naj bi prispeval h katastrofi.

Imenovali so posebno skupino, ki bo preverila okoliščine. “Policija v Hercegovsko-neretvanskem kantonu pod nadzorom tožilstva preverja navedbe in informacije z namenom razjasnitve vseh okoliščin, v katerih se je ta tragedija zgodila, s posebnim poudarkom na morebitni odgovornosti in vlogi človeškega dejavnika, predvsem v povezavi z delovanjem kamnoloma na prizadetem območju,” so sporočili iz tožilstva v Mostarju.

poplave v BiH Jablanica
Foto: Faruk Zametica/N1 BiH

Poudarili so, da so se takoj po tragediji, ki je še posebej prizadela kraja Donja Jablanica in Konjic z okolico, odpravili na teren in “izvedli vse potrebne ukrepe v okviru svojih pristojnosti”.

Predsednica vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona Marija Buhač je dejala, da je zahtevala vso dokumentacijo, povezano s kamnolomom nad Donjo Jablanico. Med prebivalci je bilo namreč slišati številne kritike, nekateri pa so ga tudi okrivili za hudo katastrofo, saj se je iz kamnoloma na naselje usula ogromna količina kamenja in odpada.

Slovenski reševalci nadaljujejo delo

“Slovenska ekipa tehničnih reševalcev in vodnikov reševalnih psov je v dopoldanskem času nadaljevala iskanje pogrešanih oseb na prizadetem območju, zato je bila za ta čas ustavljena mehanizacija,” so danes na omrežju Facebook sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu na prizadetih območjih v BiH je trenutno skoraj 200 reševalcev iz BiH, Hrvaške, Srbije, Turčije in Slovenije, danes poroča Radiotelevizija BiH (BHRT).

V kraju Buturović Polje, kjer so bili v ponedeljek aktivni tudi slovenski reševalci, so danes odkrili še eno truplo, s čimer je število smrtnih žrtev naraslo na 22. Gre za tretjo zabeleženo smrtno žrtev v Buturović Polju, dve osebi pa še vedno pogrešajo, je za BHRT potrdil župan bližnjega mesta Konjic Osman Ćatić.

Prebivalcem vasi, ki so še vedno odrezane od sveta, strokovne službe in prostovoljci dostavljajo hrano, vodo, zdravila in druge potrebščine. Prioriteta reševalnih ekip je čim hitrejše iskanje pogrešanih, zato so osredotočeni na najbolj kritične točke prizadetih območij, so sporočile pristojne oblasti v BiH.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!