V BiH po hudih poplavah trepetajo zaradi napovedanih padavin

Svet 07. Okt 202410:26 > 11:41 0 komentarjev
Sanacija poplav v BiH
Čiščenje po poplavah. (Foto: N1)

V Bosni in Hercegovini, kjer so katastrofalne poplave vzele 20 življenj, reševalci četrti dan mrzlično iščejo najmanj deset pogrešanih. Razmere na prizadetih območjih so še vedno izjemno težke, domačini pa s strahom zrejo proti nebu. Napovedana je nova pošiljka dežja, vremenoslovci so namreč za večji del države izdali oranžno opozorilo.

Potem ko so uničujoče poplave v Bosni in Hercegovini zahtevale 20 smrtnih žrtev, so vremenoslovci izdali novo zaskrbljujočo napoved.

Zaradi napovedanih obilnih padavin so za zahod, vzhod in sever države izdali oranžno opozorilo, po pisanju N1 BiH so med ogroženimi tudi v zadnjih poplavah prizadeta območja. Po podatkih Federalnega hidrometeorološkega zavoda BiH (FHMZ BiH) so najmočnejše padavine napovedane v noči na sredo. Količina dežja, za katero je bilo izdano oranžno opozorilo, bi lahko znašala od 30 do 60 litrov na kvadratni meter.

“Opozorilo je bilo izdano zaradi trenutnega stanja na poplavljenih območjih. Hudourniki in zemeljski plazovi niso izključeni,” so zapisali na FHMZ. Ljudi še opozarjajo, naj zaščitijo sebe in lastnino, vremenoslovci ne izključujejo novih poplav. “Morda bo poplavilo nepremičnine in ceste, možne so motnje v oskrbi z elektriko, vodo in v telekomunikacijskem omrežju. Morda bo potrebna manjša evakuacija,” opozorilo še povzema N1 BiH.

Silovite poplave so 3. oktobra zajele Fojnico, Kiseljak, Konjic, Kreševo in Jablanico, od koder so poročali o apokaliptičnih razmerah. Tamkajšnji župan Damir Šabanović je do torka razglasil dneve žalovanja.

Reševalne ekipe danes pod ruševinami iščejo pogrešane in čistijo naplavljen material, številne vasi pa štiri dni po vodni ujmi še vedno ostajajo odrezane od sveta. Po oceni štaba civilne zaščite pomoč v več kot 10 vasi na območju Konjica še ni prispela zaradi velike škode na cestah in velikih razdalj. Gre namreč za višjeležeče vasi pod Bitovnjo. Po besedah župana Konjica Osmana Ćatića je trenutno prioritet iskanje pogrešanih in da ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo, najdejo prehodna zatočišča.

Po pisanju N1 BiH so tudi cestne povezave do Mostarja prekinjene, ekipe s pomočjo pa se tja prebijajo po alternativnih poteh.

Donja Jablanica 4. oktobra. (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO)

Po podatkih štaba civilne zaščite Hercegovsko-neretvanskega kantona se sicer razmere na območjih, ki so jih prizadele poplave, v primerjavi s sinoči niso spremenile. Noč je minila mirno, brez novih premikov tal in dodatnih groženj. Vodostaji rek so stabilni.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!