V BiH po poplavah zaradi kamnoloma sprožili kriminalistično preiskavo

Svet 05. Okt 202405:04 0 komentarjev
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Po silovitih poplavah, ki so v petek zajele Bosno in Hercegovino, je minister za notranje zadeve Federacije BiH Ramo Isak napovedal kriminalistično preiskavo. Neosamljeni so namreč namigi, da je kamnolom, iz katerega se je proti Jablanici sprožil plaz, deloval v sumljivih okoliščinah. "Videl sem tisti kamnolom in res ne vem, ali ima kdo dovoljenje za njegovo delovanje," je dejal zvezni minister za varnost BiH Nenad Nešić.

Bosno in Hercegovino so v petek zajele silovite poplave, v katerih je umrlo 20 ljudi. Številka bi lahko bila še višja, saj med 20 in 40 ljudi še vedno pogrešajo. Vlada Federacije BiH je zaradi hude naravne nesreče razglasila izredne razmere.

A zakaj se je nesreča tako velikih razsežnosti sploh zgodila? Že istega dne so si mnogi zastavljali vprašanje, ali bi nesrečo lahko preprečili. Plaz, ki se je utrgal z bližnjega kamnoloma, je v Jablanici namreč porušil večje število hiš, cest, mostov, zrušila se je tudi železniška proga, neosamljeni pa so namigi, da je kamnolom deloval v sumljivih okoliščinah.

Zaradi tega dogajanja je stekla tudi kriminalistična preiskava. “Kar se je zgodilo, je žalostno, vse nas je presenetilo. Padavine niso bile tako močne, da bi se moralo to zgoditi,” je za N1 BIH dejal minister za notranje zadeve Federacije BiH Ramo Isak in dodal, da bo kriminalistična policija ugotavljala, kaj je sploh sprožilo plaz.

Da bo preiskava pokazala, kaj bi morali storiti v preteklosti za preprečitev katastrofe takšnih razsežnosti, pa niso, je dejal minister za varnost BiH Nenad Nešić. “Videl sem tisti kamnolom in res ne vem, ali ima kdo dovoljenje za njegovo delovanje. Naj kar takoj povem, da sem proti nezakoniti sečnji gozdov, uničevanju rečnih strug in vsemu, kar lahko povzroči naravne katastrofe in ogrozi okolje, v katerem živijo ljudje,” je dejal.

Poplave BiH Poplave BiH
Poplave v Jablanici (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/F.A.BOBO)
Poplave BiH Poplave BiH
Poplave v Jablanici (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/F.A.BOBO)
Poplave BiH Poplave BiH
Poplave v Jablanici (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/F.A.BOBO)
Poplave v BiH Poplave v BiH
Poplave v BiH (Foto: RKS)
Ujma v BiH Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO
Ujma v BiH Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO

Razsežnost nesreče po besedah ministra za zunanje zadeve Elmedina Konakovića “ni posledica razlivanja reke”. “Ne bi politiziral, čuden politični čas je. Treba je ugotoviti, kako vse to deluje. Kamnolom je bil velik problem,” je dejal. Ob tem je dodal, da je vlada dolžna storiti, kar lahko, za ugotavljanje, ali in kako varen sploh je kamnolom.

Čeprav je bilo v BiH za petek napovedano obilnejše deževje, pa “apokaliptičnega” scenarija, kot so opisali stanje po naravni nesreči, ni mogel predvideti nihče.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!