V bližini Donalda Trumpa odjeknili streli, FBI preiskuje “poskus atentata”

Svet 15. Sep 202421:18 > 23:47 4 komentarji

Medtem ko je Donald Trump igral golf na svojem igrišču na Floridi, so odjeknili streli. Nekdanji predsednik je na varnem, so sporočili njegovi predstavniki. V povezavi z incidentom so pridržali eno osebo, našli so tudi puško. FBI preiskuje "poskus atentata".

Predstavniki Donalda Trumpa so sporočili, da je nekdanji predsednik Trump “varen, potem ko so v njegovi bližini streljali,” mediji povzemajo navedbe tiskovnega predstavnika Trumpove predsedniške kampanje Stevena Cheunga.

Nekdanji predsednik je igral golf v svojem klubu v West Palm Beachu na Floridi, severno od Miamija. Po pisanju CNN, ki se sklicuje na svoje vire, so igrišče Trump International Golf Cluba, ki je nedaleč od Trumpove rezidence Mar-a-Lago, takoj zatem zaprli.

Trump je v elektronskem sporočilu sporočil, da je “na varnem in zdrav”.

“V moji bližini so se slišali streli, a preden začnejo govorice uhajati izpod nadzora, želim, da najprej slišite tole: NA VARNEM SEM IN DOBRO!” je pisalo v e-pošti. “Nič me ne bo upočasnilo. NIKOLI SE NE BOM PREDAL! Vedno vas bom imel rad, ker me podpirate.”

Trumpa so v času, ko je odjeknilo streljanje, varovali pripadniki tajne službe. Šerif West Palm Beacha Ric Bradshaw je dejal, da je agent tajne službe opazil puškino cev, ki je štrlela iz ograje, in se soočil z osumljencem.

V preiskavi sodeluje tudi zvezni preiskovalni urad FBI, od koder so pozneje sporočili, da preiskujejo “poskus atentata”.

Po poročanju CNN je bil Trump v času incidenta na igrišču za golf med luknjama pet in šest. Osumljenec je bil precej stran od Trumpa, še poroča CNN, ki se sklicuje na dva vira, povezana z organi pregona. Osumljenec naj bi imel na sebi še kamero GoPro. CNN poroča tudi, da Trump ni bil v resni nevarnosti.

Da je s Trumpom vse v redu, je povedal tudi predstavnik tajne službe. Na vprašanje novinarja, kako daleč od predsedniškega kandidata so bili pripadniki tajne službe, ni neposredno odgovoril.

Predstavnik organov pregona je pozneje na novinarski konferenci povedal, da jih je k osumljencu usmerila priča, ki je rekla, da je videla nekoga, ki se je skrival v grmovju in pobegnil v črnem nissanu. Našli so nahrbtnik in puško. Osumljenca so prijeli, priča pa je potrdila, da gre za isto osebo. Tajna služba je streljala na osumljenega domnevnega strelca kot varnostni ukrep, so še povedali in pozvali vse, ki bi kaj videli ali vedeli, naj pomagajo pri preiskavi. “Nevarnosti ni več,” so zagotovili.

Trump je igral golf z donatorjem Stevom Witkoffom.

Streljali na osumljenca in ga nato kmalu prijeli

Tajna služba je na omrežju X kmalu po incidentu sporočila, da sodeluje z uradom šerifa okrožja Palm Beach pri preiskavi varnostnega incidenta, v katerega je vpleten Trump. Zapisali so še, da se je incident zgodil malo pred 14. uro po lokalnem času.

Po navedbah vira CNN, povezanega z organi pregona, so v povezavi z incidentom pridržali eno osebo. Pripadniki tajne službe so streljali na osumljenca. Našli naj bi tudi puško. Cilj oboroženega osumljenca naj bi bil streljati na Trumpa. Osumljenec se pri aretaciji ni upiral in je bil “relativno miren”, so sporočili z urada šerifa.

Pozneje je šerifov urad okrožja Martin na Floridi na Facebooku potrdil, da so prijeli osumljenca, za katerega menijo, da je povezan z incidentom na golf igrišču. Šerifov urad je “ustavil vozilo in osumljenca pridržal,” piše v objavi. Del ceste je zaprt. Predstavnik policije je povedal, da ga veseli, da ni bil v akciji nihče poškodovan.

streljanje trump streljanje trump
Foto: X/@realDerekUtley/REUTERS
streljanje trump streljanje trump
Foto: X/@realDerekUtley/REUTERS

Trumpov sin, Donald Trump mlajši, pa je na omrežju X objavil, da naj bi policija v bližnjem grmovju našla puško AK47 (kalašnikovko) ter prijela osumljenca.

“Že spet,” je zapisal Trump mlajši, s čimer je imel v mislih poskus atentata na svojega očeta julija letos.

Bela hiša je potrdila, da sta bila predsednik Joe Biden ter podpredsednica in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris obveščena o incidentu. “Odleglo jima je, da je varen. Sproti bosta obveščena o dogajanju,” so sporočili iz Bele hiše.

“Nasilje nima mesta v Ameriki,” je v odzivu na X zapisala Harris.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje