V Bocvani našli enega največjih diamantov na svetu

Svet 22. Avg 202411:46 0 komentarjev
Diamant iz Bocvane
Foto: Lucara Diamond

V Bocvani so našli enega največjih diamantov na svetu, odkrili so ga z uporabo rentgenske tehnologije. Gre za neobdelan 2.492-karatni dragi kamen, njegova vrednost ali kakovost pa za zdaj še ni znana.

V Bocvani so našli enega največjih diamantov na svetu doslej. Gre za neobdelan 2.492-karatni dragi kamen, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo kanadsko rudarsko podjetje, ki je odkrilo dragulj.

Diamant so našli v rudniku diamantov Karowe na severovzhodu Bocvane, približno 430 kilometrov od glavnega mesta Gaborone, je sporočila družba Lucara Diamond Corp. Ob tem niso navedli vrednosti ali kakovosti diamanta.

Po navedbah podjetja gre za enega največjih neobdelanih diamantov, kar so jih kdaj koli našli. Odkrili so ga z uporabo rentgenske tehnologije. “Navdušeni smo nad najdbo tega izjemnega 2.492-karatnega diamanta,” je poudaril predsednik in izvršni direktor družbe Lucara William Lamb.

Diamant iz Bocvane
Foto: Lucara Diamond

Dragoceno najdbo naj bi si še danes ogledal predsednik Bocvane Mokgweetsi Masisi.

Bocvana je ena največjih svetovnih proizvajalk diamantov, ki so njen glavni vir dohodka. Pred najnovejšo najdbo je bil največji diamant iz te države na jugu Afrike 1.758-karatni dragi kamen, ki ga je leta 2019 izkopala družba Lucara in ga poimenovala Sewelo.

Za največji diamant draguljarske kakovosti, kar so jih kdajkoli našli, velja 3.016,75-karatni diamant Cullinan, ki so ga odkrili leta 1905 v Južni Afriki.

Replika diamanta Cullinan
Replika diamanta Cullinan (Foto: Esa Alexander/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!