V Bolgariji zmagala stranka dolgoletnega premierja

Svet 28. Okt 202414:31 0 komentarjev
Bojko Borisov (Foto: Stoyan Nenov/REUTERS)

Stranka Gerb dolgoletnega predsednika vlade Bojka Borisova je po skoraj vseh preštetih glasovih zmagovalka nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Bolgariji, je sporočila tamkajšnja volilna komisija. Drugo mesto je ohranila proevropska liberalno-konservativna koalicija Nadaljujemo spremembe - Demokratična Bolgarija (PP-DB).

Po 99,7 odstotka preštetih glasov je stranka Gerb osvojila 26,4-odstotno, koalicija PP–DB pa 14,2-odstotno podporo. Na tretje mesto se je uvrstila proruska desna populistična stranka Preporod, ki jo je podprlo 13,4 odstotka volivcev. Štiriodstotni prag za vstop v parlament je doseglo še šest drugih strank oz. zavezništev, poroča bolgarska tiskovna agencija BTA.

To so bile že sedme volitve v Bolgariji od aprila 2021, potem ko so se nestabilne koalicije v kratkem času sesule ali pa jim ni uspelo oblikovati večinske vlade. Težave pri oblikovanju koalicije se pričakujejo tudi tokrat.

Pred nedeljskim glasovanjem so se Bolgari nazadnje na volišča podali 9. junija, nakar nobeni stranki ni uspelo sestaviti nove vlade, zato je bila imenovana začasna pod vodstvom Dimitra Glavčeva.

Mesec dni trajajoča volilna kampanja je bila skromna, brez televizijskih soočenj voditeljev strank. Bolgari sicer zelo dvomijo o poštenosti volitev. Kot je pokazala anketa Gallup International, jih kar 62 odstotkov ni verjelo, da bodo volitve poštene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!