V BiH gori stoletni gozd, škoda v narodnem parku ogromna

Svet 13. Avg 202411:58 > 16:42 0 komentarjev
gašenje požara
Foto: F. Z./N1

Tudi Bosna in Hercegovina se bori z obsežnim požarom na jugovzhodu države. Na pomoč pri gašenju požara, ki je ogrožal najstarejši in največji narodni park Sutjeska, sta danes priletela še helikopterja iz Srbije. Situacija na terenu se sicer umirja, škoda pa je ogromna.

Bosna in Hercegovina je v ponedeljek zaprosila za mednarodno pomoč pri gašenju obsežnega požara na jugovzhodu države.

Požar, ki je izbruhnil pred dnevi, je po besedah pristojnih ogrožal celotno območje narodnega parka Sutjeska. Gorel je stoletni gozd, bali pa so se, da bi dosegel tudi pragozd Perućica, ki je eden od zadnjih pragozdov v Evropi.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je v ponedeljek na predlog ministrstva za varnost prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosil za mednarodno pomoč pri gašenju požarov.

V ponedeljek so ogenj gasili helikopter entitete Republike Srbske in dva helikopterja oboroženih sil BiH, danes pa sta priletela še helikopterja iz Srbije, poroča N1 Sarajevo.

helikopter, ki je priletel iz Srbije
Na težko dostopnem terenu sta se domačim gasilcem že pridružila helikopterja iz Srbije. (Foto: F.Z./N1)

V Republiki Srbski, v kateri leži narodni park Sutjeska, so Srbijo za pomoč pri gašenju želeli zaprositi že v nedeljo, a so oblasti v BiH vztrajale, da požar najprej poskušajo pogasiti z lastnimi helikopterji in brez pomoči iz Srbije.

Gašenje požara jim je sicer oteževal močen veter in visoke temperature, zaradi česar so bili primorani intervencijo prekiniti.

Popoldne je situacijo na terenu za N1 Sarajevo ocenil Zoran Čančar, vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega parka Sutjeska. “V primerjavi z včerajšnjim dnem ob tej uri je situacija precej boljša,” je dejal in povedal, da je za njimi težka noč, ko so se plameni hitro razširili na visok borov gozd. Po jutranjem posredovanju helikopterjev se situacija sedaj umirja. “Mislim, da je požar lokaliziran in da na tem delu ne bi smelo priti do nadaljnjih eskalacij,” je še zaključil.

Škoda v narodnem parku je po njegovih besedah ​​ogromna, nekateri govorijo o več milijonih, točni podatki pa bodo znani po tem, ko bo požar na tem območju v celoti saniran.

Da je požar v nacionalnem parku pod nadzorom, je za N1 Sarajevo potrdil tudi direktor helikopterskega servisa Republike Srbske Boban Kusturić. Gasilci bodo na terenu sicer vztrajali še do poznih večernih ur.

Sutjeska
Narodni park Sutjeska (Foto: PROFIMEDIA)

Gori tudi v Črni gori

V Črni gori se gasilci medtem že več tednov spopadajo s požari na območju Podgorice in v okolici. Kot je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina v ponedeljek povedal vodja podgoriške službe za zaščito in reševanje Zdravko Blečić, so pred ognjem morali braniti tudi hiše.

Požar je v ponedeljek izbruhnil tudi na Veliki plaži v Ulcinju. Črnogorski distributer električne energije Cedis je sporočil, da je bila zaradi velikega števila nelegalnih objektov tamkajšnja transformatorska postaja preobremenjena, zaradi česar je bila za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!