V Braziliji strmoglavilo potniško letalo z 62 ljudmi na krovu

Črna kronika 09. Avg 202420:03 > 21:05 0 komentarjev
Letalska nesreča v Braziliji
Foto: Twitter/@kleberdual

V Braziliji je strmoglavilo potniško letalo, na katerem je bilo po poročanju lokalnih medijev 58 potnikov in štirje člani posadke. Po besedah brazilskega predsednika vse kaže na to, da so vsi umrli.

Po poročanju The Associated Press je letalo strmoglavilo v brazilski zvezni državi Sao Paulo na obrobju mesta Vindeho. Padlo je v stanovanjsko sosesko, poškodovalo pa eno stavbo, BBC povzema informacije lokalnih oblasti. Med prebivalci ni poškodovanih.

Na letalu je bilo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa 58 potnikov in štirje člani posadke.

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki se je med nesrečo mudil na prireditvi v južni Braziliji, je zbrane prosil, naj vstanejo in se udeleženim v letalski nesreči poklonijo z minuto molka, poroča The Associated Press. Povedal je, da vse kaže na to, da so umrli vsi potniki in člani posadke na krovu. Novico o nesreči je objavil tudi na družbenih omrežjih: “Zelo žalostno. Izražam solidarnost z družinami in prijatelji žrtev,” je zapisal.

Letalska družba je medtem sporočila, da podatkov o stanju potnikov še ni.

Po podatkih portala Flightradar24 je dvomotorno turbopropelersko letalo letalske družbe Voepass vzletelo iz mesta Cascavel v zvezni državi Parana in je bilo na poti na glavno letališče v mestu Sao Paulo, ko je malo pred 13.30 po lokalnem času (12.30 po srednjeevropskem) izgubilo signal. Zakaj je do nesreče prišlo, še ni znano.

“V strahu sem se skrila in začela moliti”

Dramatični posnetki nesreče na družbenih medijih prikazujejo, kako letalo v spirali in skoraj navpično pada proti tlom. Nato je slišati glasen pok, kmalu za tem pa je na posnetkih videti, kako se proti nebu vije gost in črn dim.

Ena od prebivalk, ki je posnela posledice letalske nesreče, je za CNN dejala, da je v domači kuhinji ravno jedla kosilo, ko je zagledala padajoče letalo. V strahu se je skrila in začela moliti, je dejala in dodala, da je v mestu zavladala panika. Po njenih besedah so ta trenutek vse ceste, ki vodijo do hiš — tudi njene — zaprte.

Ana Lúcia de Lima, prebivalka bližnjega stanovanjskega kompleksa, je po poročanju The Guardiana za spletno stran UOL povedala, da je bil hrup tako močan, da je mislila, da bo letalo padlo na njen dom. “Prva eksplozija je bila močna, začel se je valiti črn dim, nato pa je sledilo še nekaj eksplozij.”

Brazilska televizijska mreža GloboNews je objavila posnetke območja, ki je v plamenih, iz razbitin se kadil dim.

Vojaška policija, gasilci in civilna zaščita so na območje, kjer je letalo strmoglavilo, poslali reševalne ekipe, obveščene so tudi lokalne bolnišnice. Na poti so preiskovalci letalskih nesreč, ki bodo ugotavljali, zakaj je letalo “ušlo izpod nadzora”.

“Ne vemo, ali je prišlo do kakšnega trčenja v zraku, ali je prišlo do okvare motorja. Preprosto nimamo dovolj dejstev,” je povedal CNN-ov letalski analitik Peter Goetz. Posnetek po njegovih besedah kaže, da pilota nista imela kontrole nad plovilom, ki je bilo prenizko, da bi ga lahko dvignila.

Alan Diehl, ki je delal za Agencijo za varnost v prometu ZDA, je za CNN dejal, da bo pomemben del preiskave predstavljala črna skrinjica. Pojasnil je, da te naprave “preživijo” tudi takšne letalske nesreče, kot se je zgodila v Braziliji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!