V Braziliji zgorelo ozemlje, večje od Belorusije (VIDEO)

Svet 12. Okt 202411:36 2 komentarja

V Braziliji je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zgorelo več kot 22 milijonov hektarjev ozemlja, kaže danes objavljeno poročilo mreže MapBiomas, ki jo sestavljajo univerze, nevladne organizacije in tehnološka podjetja.

Prizadeto območje znaša 2,6 odstotka površine Brazilije in je večje od Belorusije.

Med januarjem in septembrom je skupaj zgorelo 22,38 milijona hektarjev ozemlja, kar pomeni 150-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

To območje predstavlja približno 2,6 odstotka površine Brazilije, je večje od Belorusije in skoraj enako veliko kot Romunija.

Več kot polovica požganih površin je bila na območju Amazonije.

Samo septembra je tam zagorelo 5,5 milijona hektarjev, kar je 196-odstotni skok v primerjavi z lanskim septembrom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V savani Cerrado je požar septembra prizadel 4,3 milijona hektarjev površine. V primerjavi z istim mesecem lani se je prizadeta površina povečala za 158 odstotkov. Požari so septembra uničili tudi skoraj 318.000 hektarjev močvirnatega območja Pantanal ob meji z Bolivijo in Paragvajem, kar je 662-odstotno povečanje v primerjavi s septembrom lani.

Po podatkih brazilskega Nacionalnega inštituta za vesoljske raziskave (INPE) so v državi letos izbruhnili najhujši požari v zadnjih 14 letih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje