Po porazu v Franciji se je Le Pen pridružila novi Orbanovi skupini v EU

Svet 08. Jul 202420:57 6 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V Bruslju je zaživela skrajno desna skupina Patrioti za Evropo, ki jo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. Po porazu na francoskih parlamentarnih volitvah se je skupini pridružil tudi francoski skrajno desni Nacionalni zbor. Predsednik patriotov bo vodja Nacionalnega zbora Jordan Bardella.

V Evropskem parlamentu v Bruslju so ustanovili novo skrajno desno politično skupino Patrioti za Evropo, ki jo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban.

V njej bodo sodelovali tudi evroposlanci iz vrst francoskega Nacionalnega zbora in italijanske Lige. Obeta se jim, da bodo tretja največja parlamentarna skupina s 84 poslanci.

Zavezništvo Patrioti za Evropo je pred enim tednom skupaj z avstrijskimi Svobodnjaki (FPÖ) in češko populistično stranko ANO javnosti predstavil vodja madžarske vladajoče stranke Fidesz Orban.

Poleg evroposlancev iz teh treh strank bodo v skupini še poslanci desetih drugih strank. Skupina bo tako imela 84 poslancev iz 12 držav članic, med katerimi ni Slovenije. Za oblikovanje skupine je sicer potrebnih najmanj 23 poslancev iz sedmih držav članic.

Največjo delegacijo bo imel s 30 evropskimi poslanci francoski skrajno desni Nacionalni zbor, katerega vodja Jordan Bardella bo tudi predsednik patriotov. “Kot domoljubne sile bomo sodelovali, da bi ponovno prevzeli naše institucije in preusmerili politike v službo naših narodov in ljudstev,” je Bardella dejal v izjavi.

Jordan Bardella
Jordan Bardella (Foto: PROFIMEDIA)

Evroposlanko Kingo Gal iz vrst Fidesza, ki bo imel z 11 evroposlanci drugo največjo nacionalno delegacijo, so medtem izvolili za prvo podpredsednico skupine.

“Naš dolgoročni cilj je spremeniti način sprejemanja evropske zakonodaje,” je na novinarski konferenci po ustanovitvi skupine povedala Gal. Dodala je, da stranke, ki so v skupini, druži zavzemanje za strogo varovanje zunanjih meja in nasprotovanje nezakonitim migracijam.

Po njenih besedah njihova vrata ostajajo odprta za pridružitev dodatnih evropskih poslancev iz drugih držav oziroma strank.

S 84 evroposlanci bodo glede na trenutno razmerje moči tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in levosredinskimi socialisti in demokrati (S&D). Tik za domoljubi bosta druga skrajno desna skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 78 člani in liberalci (Renew) s 76, pri čemer pa se lahko razmerja še spremenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje