V Budimpešti začeli sojenje Italijanki: še vsaj do septembra bo v hišnem priporu

Svet 24. Maj 202417:08 0 komentarjev
Foto: Marton Monus/REUTERS

Na Madžarskem so začeli sojenje italijanski aktivistki Ilarii Salis. Ta je obtožena domnevnega napada na neonaciste v Budimpešti. V četrtek so jo po več kot 15 mesecih premestili iz zapora v hišni pripor. Za premestitev je plačala 41.400 evrov. Po navedbah njenega očeta je bila v zaporu deležna neprimerne obravnave, med drugim naj bi bila nekaj dni v samici brez osnovnih higienskih potrebščin. Do naslednje obravnave, ki bo šele septembra, obdolženka ostaja v hišnem priporu.

39-letna osnovnošolska učiteljica in samooklicana antifašistka iz Monze Ilaria Salis je danes prispela na sodišče v Budimpešti v družbi očeta, italijanskega veleposlanika in množice italijanskih novinarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sodišču je potekalo pričanje ene od žrtev napada in dveh prič, ki pa niso uspeli potrditi identitete zamaskiranih napadalcev. Naslednja obravnava bo predvidoma septembra. Njen odvetnik Gyorgy Magyar je pred tem navedel, da obdolženka še ni prejela vseh dokumentov v zadevi v italijanščini.

Tožilstvo trdi, da je Salis v madžarsko prestolnico odpotovala z jasnim namenom, da izvede napade na pripadnike skrajne desnice in s tem ovira njihovo zborovanje.

Salis obtožbe zanika in trdi, da jo preganjajo zaradi njenih političnih prepričanj. Grozi ji do 11 let zapora, po navedbah njenega očeta pa tudi do 24 let za poskus umora.

Foto: Marton Monus/REUTERS
Foto: Marton Monus/REUTERS
Foto: Marton Monus/REUTERS

Po navedbah očeta naj bi več dni preživela v samici

Italijanski mediji njenemu primeru v zadnjih mesecih posvečajo precej pozornosti, potem ko so januarja objavili njene fotografije, kako je z rokami v lisicah in nogah v okovih obiskala tamkajšnje sodišče. Tudi na Madžarskem se njen primer politizira, saj ga člani madžarske vlade pogosto omenjajo, navaja AFP.

Za dodatno politizacijo primera je poskrbela italijanska Zveza zelenih in levice z najavo, da bo Salis kandidirala na njihovi listi za evropsko poslanko.

Madžarska policija je Salis pridržala februarja lani na antifašističnih protestih v prestolnici, ki so pospremili hkratno zborovanje neonacistov. Vse do četrtka, ko so ji po plačilu 41.400 evrov varščine odredili hišni pripor, je bila več kot 15 mesecev nameščena v zaporu, kjer je bila po navedbah njenega očeta nekaj dni v samici brez osnovnih higienskih potrebščin.

Madžarske oblasti so neprimerno obravnavo v zaporu zanikale.

Foto: Marton Monus/REUTERS
Foto: Marton Monus/REUTERS
Foto: Marton Monus/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!